Uuden julkaisun asetukset Clip Studio Paint

Näppäinkomennot kosketusnäytöille
2014/12/21
piirroksia
Surface Pro 3 taiteilijalle?
2015/01/02
Näytä kaikki

Uuden julkaisun asetukset Clip Studio Paint

uusi julkaisu

Uusi julkaisu CSP:ssa eli Manga Studio 5:ssa

Valitse File/New (Tiedosto/Uusi)

Aukeaa ikkuna, jonka yläosassa on kolme kuvaketta ”Use of Work”, joista ikkunan ulkoasu ja valittavat asetukset riippuvat: Illustration eli Kuvitus, Comic eli sarjakuva ja kolmantena All settings, kaikki asetukset. Alla kuvitus-tilan aloitusnäkymä:

Uuden julkaisun asetus-ikkuna

Uuden julkaisun asetus-ikkuna

Canvas, eli paperisi. Voit valita pienestä pudotusvalikosta valmiin paperikoon (A5, A4 jne) tai syöttää oman koon Width/Leveys ja Height/Korkeus kenttiin.

Asetukset-ikkunassa määrittelet myös väritilan jota tasojen tulisi oletuksena käyttää. (Basic Expression color).

Väritiloja on kolme,  käytä:

  • Monochrome” kun teet mustavalkoisia viivapiirroksia.
  • Gray”, kun tarvitset käyttöösi 256 harmaan eri sävyä.
  • Color” kun haluat käyttää n. 16,7 miljoonaa eri värisävyä.

Voit jälkeenpäin asettaa yksittäisten tasojen (layer) väritilan Layer Property paletista tai New Layer ikkunassa.

Resoluutio riippuu pitkälti valitusta väritilasta. Color ja Gray kuville riittää useimmiten 300 ppi, kun taas Monochrome tarvitsee vähintään 600, mielellään 1200 ppi tulostuakseen riittävän terävänä ja hyvälaatuisena.

Rastittamalla ”Template” kohdan voit valita valmiin pohjan sarjakuvasivullesi ruutuineen.

sivupohja

Ruutuja voi myöhemmin jakaa Frame Border työkalulla. Tästä lisää myöhemmässä bloggauksessa.

Erityisen hyödyllinen on mahdollisuus tallentaa oma pohja tulevaa käyttöä varten, jos tarvitsee usein samoilla tietyillä asetuksilla tehtyä ”paperia”. Preset/Esiasetukset valikosta löytyy valmiita ehdotuksia, joten voit aloittaa jonkun pohjalta, muokata asetukset mieleiseksesi ja painaa sitten levykkeen kuvaa valikon perässä tallentaaksesi ne.

Jos olet valinnut keskimmäisen Comic-kuvakkeen ylhäältä, näkyy asetuksissasi myös kohta ”Number of basic lines” jonka oletusasetus on 60. Se koskee rasterointia. Oletus on siis 60, mutta jos haluaisit käyttää työssäsi tiheyttä 42.5 joka kohdassa oletuksena, olisi rasittavaa vaihtaa se joka kohdassa erikseen, aseta se siis tässä. Rasteroinnista lisää tulevissa bloggauksissa. Alla rasterikuvio jonka viivamäärä 60, sen alla toinen esimerkki jossa määrä on 30.

rasterointiRasterointi

Rastittamalla ”Manga Draft Settings” kohdan jos olet valinnut ”All settings”-kuvakkeen ylhäältä, pääsee säätämään paperinsa ”asetuksia” tarkemmin. CSP käyttäjä Paul Holden on tutkinut ikkunan asetuksia huolella ja voit lukea hänen havaintojaan blogi kirjoituksestaan. Myös CSP:n omia ohjeita voi tutkia. Omia huomioitani Leikkausvarat-otsikon alla.

Asetukset

Leikkausvarat

Asetukset, samoin kuin vientiasetukset ja kokeilut riisutummassa Pro-versiossa tuottivat minulle harmaita hiuksia. PRO on sekava paperin asetustan ja PDF vientiasetusten suhteen. Mutta onneksi asioita voi halutessaan kiertää: Tee Illustration tilassa leikkausvarojen verran (Jos niitä tarvitaan, muuten ei!) isompi kangas (Canvas) ja vie se kuvana taitto-, tai piirto-ohjelmaan, mistä pyöräytä lopullinen painokelpoinen PDF. (Jos sinulla ei ole ID:a tai muuta taitto-ohjelmaa (muista myös ilmainen Scribus!) luo leikkausvarojen ja merkkien verran isompi paperi CSP:ssa  ja piirrä leikkausmerkit sinne itse ohuella viivalla.)

Esimerkiksi alla A4 + 3mm leikkuuvarat joka puolelle:

leikkausvaraa

Vedä sitten viivaimista (View/Ruler) apuviivat 3mm kohtiin. Piirtele sivu ylimenevine (eli lopullisessa reunaan asti ulottuvine) kohteineen (esimerkissä oikean laidan kaksi isoa ruutua):

leikkausvara reunusylimenevat alueet

Vie esim. TIF-muodossa (Huom. Monochorome tilassa olevat kuvat voi tallentaa tai viedä CSP:sta TIF:n lisäksi Photoshopin omassa muodossa.) InDesigniin, missä tee A4-kokoinen julkaisu 3mm:n leikkausvaroilla. Sivu asettuu alustaan täydellisesti.

CSP PRO:ssa PDF kuvaan EI saa leikkausvara-aluetta mukaan, vaikka sen voi määritellä julkaisuun. PDF:in tulostuu vain puhtaaksileikattu alue. Korjaus: sen saa mukaan käyttämällä joko Comic tai All settings asetuksia, ja lukuisten yritys/erehdys kokeilujen jälkeen sain tehtyä haluamanilaisen tiedoston. Asetusten logiikka ei tosin siltikään ihan auennut. Alustuksena amerikkalaisten tapa puhua painotiedostoista, joiden termien pohjalta yritin soveltaa ylempänä mainitun Holdenin ohjeita. Amerikassa lopullinen paperikoko pitää sisällään myös ns live alueen, jonka ympärillä ulkopuolella kulkee trim alue ja trim leikkautuu pois kun paperi leikataan puhtaaksi. Ulommaista aluetta kutsutaan bleed alueeksi. Kts havaintokuvaa.

Holden oli tulkinnut nämä alueet siten että Manga Studiossa Canvas size=Bleed, Binding=Trim ja Default borders=Live. Päättelin siis, että Binding kohdan koon tulee olla lopullinen koko. Def borders kohtaan lopullinen koko+hieman päälle ja lopuksi canvas kohtaan lopullinen koko+trimin koko+vähän päälle. Mutta ei, leikkausmerkit tulivat tällä systeemillä väärään kohtaan.

Lopulta tein version, jossa asetuksissa laitoin Bindingin ja default borderin koot samaksi, eli puhtaaksileikatun paperin kooksi. Canvas isommaksi, jotta leikkausmerkit mahtuu ja bleediä, eli leikkausvaraa 6mm Bindingin asetuksissa.

MS asetukset

Tulos. Sininen alue lopullinen koko, pinkki ulottuu leikkausvarojen yli:

leikkausvara

Tarkistus tehtyyn PDF tiedostoon Acrobatissa (mitat ei ihan tarkkoja, mutta tarpeeksi) 🙂 Lopullinen puhtaaksileikattu alue 90mm ja reunoilla 6 mm:n leikkausvarat, eli 90+6+6=102mm ja leikkausmerkit missä kuuluukin.

mitat acrobat

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Spam Blocking by WP-SpamShield

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.