Piirtotyökalut ja asetukset Clip Studio Paint

piirroksia
Surface Pro 3 taiteilijalle?
2015/01/02
tasoja
Clip Studio Paintin tasotyypit
2015/01/09
Näytä kaikki

Piirtotyökalut ja asetukset Clip Studio Paint

siveltimet

Tässä kirjoituksessa käydään läpi muutamia tärkeitä juttuja piirtämisen ja maalaamisen aloittamiseen liittyen Manga Studio 5:ssa, eli Clip Studio Paintissa. Säädetään paineentunnistusta, kursorin ulkoasua sekä tutkitaan siveltimien ja kynien käytön perusteet. Samalla tulee osa käyttöliittymästäkin tutuksi.

Parhaaseen tulokseen pääset, jos omistat tai aiot hankkia piirtopöydän tai piirtonäytön. Esim. Wacomin halvemmillakin malleilla pärjää loistavasti!  Hiirellä kun ei saa paineentunnistusta käyttöön ja piirtäminenkin on aika hankalaa. Itse käytän pöytäkoneella Wacomin Intuos 4M:a, mutta kuvitustöiden osalta sen on syrjäyttänyt nykyään lähes kokonaan Microsoftin Surface Pro 3.

Monet piirtopöydät toimivat kyllä koneessa ns suoraan paketistakin, mutta parasta jälkeä syntyy kun asentaa aina niiden uusimmat ajurit ja päivittää ne, jos uusia päivityksiä julkaistaan. Wacomin ajurit löydät tästä linkistä. CSP:ssa voit sen lisäksi säätää paineentunnistusta ohjelman sisälläkin. Mene File- valikon kohtaan Pen Pressure Settings. Napsauta valinta kohtaan Adjust by multiple strokes/Säädä useiden sivellinvetojen mukaan. Vetele sitten paperillesi 5-10 vetoa painetta vaihdellen oman tyylisi mukaan. Käyrä muuttuu sen mukaisesti.

kynän paineen asetukset

Paina Ok kun valmista. Voit palata tähän milloin vain ja säätää käyrää myös manuaalisesti. Jos kaipaat parempaa laatua näytöllä näkyviin grafiikoihisi kun esim pyörität kuvaa näytöllä voit muuttaa oletusasetuksen eli Defaultin tilalle High Quality, korkea laatu: File/Preferences/Canvas

Preferences paneelin kautta saat myös halutessasi muutettua siveltimiesi ja kyniesi kursorien ulkoasua, Shape of cursor. Makuasia, eli kokeile pudotusvalikoista mikä miellyttää

kursorit

Kynät ja siveltimet

Lue tarvittaessa kirjoitukseni uuden julkaisun luomisesta ja luo sitten sellainen, jotta voit kokeilla välineitä. CSP:n mukana tulee jokunen kynä ja sivellin ja niillä pärjää aikansa, mutta jossain vaiheessa pitää ostaa uusia tai tehdä niitä itse. Tästä tulevassa bloggauksessa enemmän. Käytä toistaiseksi oletus välineitä. Löydät ne (Pen, Pencil, Brush) näiden kuvakkeiden kautta:

kynat

Pen kuvakkeen alta löydät tussiterät ja Markerit eli tussit. Molemmat omissa välilehdissään Sub Tool paneelissa:

kynanmalli

Kynän eli Pencilin kanssa samassa alipaneelissa ovat Pastels, pastellit ja kolmannessa paneelissa sijaitsevat Siveltimet eli Brushes kolmella setillä: India ink/Intian muste, Watercolor/vesiväri ja Oil Paint eli öljyvärit. Valitsitpa minkä tahansa välineen, voit säätää sen kokoa Tool properties tai Brush size paneeleista.

Välineiden alkuperäiset asetukset löytyvät Tool property paneelista. Eri välineiden propertypaneelit sisältävät erilaisi asetuksia. Alla esimerkkinä yksi tussiteristä. Paneelista pystyy muuttamaan kokoa/size, opacitya/läpinäkyvyyttä, anti-alialisointia (eli onko piirtojäljen reunaan lisätty harmaita pikseleitä pehmeämmän ja siistimmän vaikutelman luomiseksi ja kuinka paljon), stabiliteettia (korjaa automaattisesti huojuaa viivaa vakaammaksi) ja viimeisenä mahdollisuus laittaa päälle vektori magneetti. Se toimii vain vektoritasoilla ja sen avulla voi yhdistää erillisiä viivoja yhdeksi viivaksi, eli napsahtaat automaattisesti toisiinsa. Asetuksen tulee tosin olla n. 100 (saat numeraalisen säädön esiin kohdan oik laidassa olevan nuolen kautta) jotta toiminto pelaa.

kynan asetukset

Parhaiten asiat aukenevat kokeilemalla. Vaihtele välineitä, koske säätöihin, piirrä. Jos et halua vahingossa yliajaa alkuperäisiä asetuksia, voit lukita ne paneelin yläosassa olevasta jakovaimen kuvasta painamalla.

lukko

Se ei silti estä asetuksien kokeilua, kokeilut eivät vain tallennu.

Ja lopuksi vinkki piirtonäyttöjen käyttäjille. Jos et halua, että sormiasi tunnistetaan piirtovälineeksi (kosketuseleet kuten zoomaus nipistämällä jne toimivat kyllä) kynällä piirtämisen aikana, huolehdi, että tämä painike on päällä:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Spam Blocking by WP-SpamShield

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.