Clip Studio Paintin tasotyypit

siveltimet
Piirtotyökalut ja asetukset Clip Studio Paint
2015/01/05
Photoshopin sivellinasetukset osa 1
2015/01/10
Näytä kaikki

Clip Studio Paintin tasotyypit

tasoja

Tasot Manga Studio 5:ssä eli Clip Paint Studiossa ovat kuin päällekkäin asetettuja piirtoheitinkalvoja. Tason läpinäkyvien (esitetään ohjelmassa valko-harmaana shakkiruudukkona) kohtien läpi näet alapuolella olevat tasot. Voit piirtää, liittää leikepöydän kautta kopioituja/leikattuja elementtejä ja kirjoittaa tasoille. Voit myös muuttaa tason läpinäkyvyyttä, jos haluat sisällön näkyvän osittain läpi.

Clip Studio Paint eli Manga Studio 5 sisältää kuusi erilaista tasotyyppiä, joista on hyvä olla perillä ennen piirtämisen aloittamista. Voit tämän luettuasi katsoa myös artikkelin, jossa käsitellään tarkemmin tasojen käyttöä, mutta sitä ennen hieman teoriaa.

Tasotyypin valinta

Uutta tasoa tehdessä saat valittua tasotyypin Layer-paneelin valikosta (kolme viivaa ja kolmio sen vasemmassa yläkulmassa):

tasot

  1. Raster eli bittikartta
  2. Vector eli vektori
  3. Gradient eli liukuväri
  4. Fill eli täyttö
  5. Tone eli sävy/tekstuuri/rasteri
  6. Frame Border Folder eli Ruudun reunus kansio

Jos et määrittele tasotyyppiä, saat aina uuden tason tehdessäsi, tai uuden julkaisun aloittaessasi automaattisesti bittikarttatason ja se onkin yleisin muoto jota kuvituksia tehdessä käytetään. Myös kaikki skannaamasi kuvat ovat aina bittikarttoja, samoin kuin kuvat, jotka otat digikameralla.

Vektorit muodostetaan koordinaateista ja matemaattisista funktioista ja niiden etuna on ettei resoluutiolla ole vaikutusta kuvaan kuten bittikarttojen kohdalla; voit skaalata kuvaa isommaksi ilman että laatu kärsii. Monet piirtävät CSP:ssa esim sarjakuvien viivat vektoritasolle, jolloin ne tulostuvat veitsenterävinä. Värit puolestaan lisätään viivojen alle bittikarttatasolle. CSP:ssa on työkaluja vektorigraffan muokkaamiseen, tutkitaan niitä erillisessä artikkelissa. Alla esimerkki vektoriviivasta, jossa pisteet ja niiden välissä olevat viivat näkyvissä, sekä toinen kuva, jossa vasemmalla suurennettuna bittikarttaviiva ja oikealla vektoriviiva.

vektori vektori rasteri

Liukuväritason avulla saat joko tasaisilla väreillä tai rastereilla täytetyn liu’ un tasollesi. Valinnan teet Layer Property paneelissa. Tasolla näkyy myös aina ohjainviiva, jota siirtämällä/vetämällä voi vaikuttaa liuun pituuteen ja suuntaan.

liukuvari 

Täyttötaso luo tason, joka täytetään haluamallasi tasaisella värillä.

Sävytasolle voi tehdä rasteriefektejä, jotka ovat erityisen suosittuja manga sarjakuvissa. Painoa varten voi asettaa esim 60 Lines/linjaa, jolloin pisteet vielä erottaa eikä kaikki ole harmaata yhtä sävyä ja näyttöhommiin voi kokeilla aluksi vaikka 30:tä. Density vaikuttaa pisteiden kokoon  ja type kohta muotoon: ympyrä eli circle on perinteinen. Angle vaikuttaa linjojen kulmaan. Kokeile rohkeasti, makuja on monia! Ja voit aina tehdä uuden jos ei kerrasta onnistu.

rasteritaso

Rasterin ei ole pakko olla mustavalkoinen, properties paneelista saat siihen värin napsauttamalla myös Layer colorin päälle ja valitsemalla sävyn Layer color ja sub color kohtaan.

rasteri

Viimeisenä kehystaso, joka on oikeastaan eräänlainen kansio. Kehyksen voi jakaa työkaluilla osiin, kun tekee esim ruutuja sarjakuvasivulleen. Tuloksen voi renderöidä normaaliksi tasoksi, jolloin työn jatkaminen on helpompaa. Tämä asia käsitellään erikseen tulevassa bloggauksessa.

kehys

Kuten olet huomannut, voi melkein kaikille tasoille saada maskin. Maskin avulla on helppo piilottaa/näyttää tasolla olevia asioita tuhoamatta niitä lopullisesti. Jos haluat helpon tavan kohdistaa esim liukuväri tai täyttö tiettyyn kohtaan kuvassasi, luo ensin valinta (Ai mikä valinta? Niitä tehdään tässä kirjoituksessa.) ja tee sitten taso:

valinta

Referenssi- ja luonnostasot

Tasotyyppien lisäksi voit muuttaa tason ”luonnetta”. Vaihtoehtoina ovat Draft eli luonnostaso ja Reference eli referenssitaso.

tason luonne

Kun asetat tason luonnostasoksi, (Layerpaneelin valikko/Layer settings/Set as Draft Layer) sen viereen ilmestyy pieni kynäkuvake ja piirtotyökalut alkavat käyttäytyä hieman eri tavalla. Voit esim. asettaa täyttötyökalun tai valintatyökalut olemaan välittämättä näistä luonnostasoista. Ja kun tulostat tai viet työsi toiseen tiedostomuotoon, voit vienti/tulostusasetuksissa määrätä, että näitä luonnostasoja ei  viedä/tulosteta.

Referenssitasoa voit hyödyntää vaikka näin: piirrä ensin viivapiirros normitasolle. Muuta se sitten referenssitasoksi Layer settingseistä. Tason kuvakkeeseen ilmestyy pieni majakka merkiksi. Luo sen alapuolelle uusi tavallinen taso. Mene täyttötyökalun (maalipönttö) properties paneeliin ja napsauta majakankuva aktiiviseksi kohdasta multiple referring:

properties

Palaa sitten tyhjälle normitasolle ja voit sinne täyttää värillä referenssi-viivatason osoittamia alueita ilman että tarvitsee tehdä valintoja. Plus että viivataso säilyy viivatasona.

referenssitaso

 

 

2 Comments

  1. kjjo sanoo:

    Onpas hyödyllistä.

    • Annukka Leppänen sanoo:

      Kiva, että tästä on hyötyä! ja kysy vaan jos jokin askarruttaa ohjelmassa niin yritetään ottaa selvää 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Spam Blocking by WP-SpamShield

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.