Sarjakuvissa, ja varsinkin mangassa paljon käytetty rasterointi on helppoa CSP:ssa eli Manga Studiossa. Jos haluat käyttää oletusasetuksien lisäksi erilaisia kuvioita, muista ladata ja asentaa tilauksesi mukana tulleet materiaalit.
Itse ostin netistä ladattavan version ohjelmasta ja sain latauslinkit sähköpostiini:
Nämä materiaalit löytyvät myös netistä CSP websivuilta, ja niitä julkaistaan lisää tietyin väliajoin. Uudet materiaalit (aina ilmaisia) löytyvät täältä.
Kun olet ladannut materiaalit koneellesi (kiinnitä huomiota minne tallennat ne), avaa CSP ja File/Install material. Ohjelma ilmoittaa, että asentaja käynnistyy ja CSP suljetaan sen ajaksi. Napsauta ikkunassa ”Yes”-painiketta. Sen jälkeen Windows antaa järjestelmävaroituksen, anna Celsysin julkaisemalle ohjelmalle lupa jatkaa. Vihdoin aukeaa ikkuna jossa pääset valitsemaan asennettavat materiaalit painamalla ”Select material”:
Kun ne on löydetty ja ”Install”:lla asennettu, paina ”Finish”.
Materiaalit löytyvät ohjelmassa jatkossa Material-paneelista. Jos sitä ei näy työtilassa, hae se esiin valikosta Window/Material. Rasterikuviot on sijoitettu kohtaan Monochromatic>Basic:
1. Luo uusi kangas. Jos haluat tietää enemmän mahdollisuuksistasi uuden pohjan suhteen, lue tämä aikaisempi ohjeeni.
Layer-paneeliin saat automaattisesti bittikartta/pikselitason, mutta voit halutessasi vaihtaa sen esim vektoritasoksi (Lue tasoista aiemmasta artikkelistani).
2. Piirrä uudelle tasolle haluamasilainen viivapiirros
3. Valitse sitten työkaluista Valintatyökalu/Marquee. (Täällä lisää valintojen teosta CSP:ssa) Oletuksena saatat nähdä suorakulmaisen valintatyökalun, mutta Sub Tool Marquee ikkunasta löydät muitakin vaihtoehtoja. Itse piirsin Lassolla valinnan Elviksen hiusten ympärille.
4. Kun valinta on tehty, ilmestyy kuvasi päälle välittömästi pieni kelluva työkalurivi, siinä on erittäin hyviä komentoja koottuna, mutta meitä kiinnostaa vain yksi, toinen oikealta ”New Tone” uusi sävy.
5. Napsauttamalla sitä aukeaa ”Simple tone settings” asetukset ikkuna:
Ylimmästä Number of Lines kohdasta asetat rasterilinjojen määrän, mitä isompi luku, sen enemmän ja tiheämmässä pisteet. Density joko tummentaa vaikutelmaa tai vaalentaa sitä kasvattamalla pisteiden kokoa prosentin mukaan. Type kohdasta valitset pisteidesi muodon, itse tykkään pyöreistä, eli Circle. Angle asettaa linjojen kulman. Size ja Factor tulevat esiin vain tiettyjen Type/Tyyppien kanssa, kuten vaikka Noisen. Pystyt silloin vaikuttamaan niiden kautta kuvion kokoon ja yksittäisten ”osatekijöiden” olemukseen.
6. Kun kuvio on valinnan sisällä, katso taas Layer-paneelia ja varsinkin sen kaveria Layer Propertya:
Olet saanut uuden tason, jolla rasterikuvio on maskattuna kuvaan. Layer Propertysta pystyt vielä halutessasi säätämään kuviotasi jos haluat.
Samoin jos haluat nyt poistaa rasteria jostain kohdasta kuvaa, valitse sivellin ja läpinäkyvä väri ja maalaa sillä haluamasi kohdat puhtaaksi. Toisinpäinkin onnistuu: jos haluat lisätä rasteria jonnekin, valitse musta väri ja maalaa kuvaan rasteria. (Huolehdi, että Layer Propertyssa silloin valinta ylhäällä on Effect:Tone). Läpinäkyvän ja mustan löydät monestakin kohtaa: Työkalujen alareunasta, Color Wheel tai Color Slider-paneeleista.
Jos haluat käyttää valmista materiaali-paneelista löytyvää rasteria, tee kuvaan valinta ja raahaa hiirellä haluamasi rasterineliö valinta-alueen sisään.
Siisti on myös mahdollisuus muuttaa mikä tahansa väritetty kuva rasteroiduksi. Napsauta vain Layer Property-paneelin Effect-kohdassa keskimmäistä Tone-painiketta (jossa rasterikuvio):
Saatat joutua säätämään asetuksia, varsinkin ”Number of tone lines”-kohtaa jotta saat pisteet näkymään: