Sarjakuva-albumin tekeminen osa 2

Sarjakuva-albumin tekeminen osa 1
2015/05/12
Skannatun piirroksen käsittely
2015/05/19
Näytä kaikki

Sarjakuva-albumin tekeminen osa 2

Tässä sarjassa käydään läpi sarjakuva-albumin tekemiseen liittyviä vaiheita aina idean saamisesta painovalmiin materiaalin toimittamiseen painoon asti. Sarjasta on uskoakseni hyötyä etenkin omakustanteen tekemisestä kiinnostuneille tekijöille.

Ensimmäisessä osassa kirjoitin ideasta ja ideoinnista, tässä toisessa osassa viedään ideaa eteenpäin kohti käsikirjoitusta.

Tiivistelmä tarinasta

Elokuva-alalla kirjoitetaan tarinasta yleensä nk. synopsis elokuvan sisällöstä ennen varsinaista käsikirjoitusta. Sitä tapaa voi hyvin käyttää myös sarjakuvan teossa. Synopsis on tiivistelmä elokuvan sisällöstä. ”Se on eräänlainen hahmotelma tai luonnos; paperi, josta selviää ohjelman sisältö ja muoto.” kerrotaan Elokuvantaju sivustolla. Se on erittäin hyvä keino varmistaa, että tarina toimii: idean ja rakenteen pitäisi olla selkeästi näkyvissä, eikä mitään ylimääräistä tai turhaa ole mukana. Yritä saada synopsis mahtumaan yhdelle A4:lle. Tästä vaiheesta on hyötyä myös jos haet apurahoja, niihin pitää aina kirjoittaa lyhyt, selkeä esitys siitä mitä työ käsittelee.

Jos et jo ideointivaiheessa päättänyt kenen näkökulmasta tarina esitetään, eli päähenkilöä, on nyt hyvä aika miettiä se valmiiksi, samoin kuin tarinasi genre eli tyylilaji (kauhua, huumoria, jännitystä?)

Taustatyö

Oma materiaalin keruuni alkaa jo siinä vaiheessa kun idea alkaa vasta muotoutua. Heti kun päätän aiheen, josta sarjakuva tehdään alkaa varsinainen urakka: luen ja katson laajamittaisesti kaikkea asiaan liittyvää ja vähän liittymätöntäkin. Kerään lehtiartikkeleita talteen, Googlaan, teen mindmapeja, teen Spotify hakuja asiasanoilla (suosittelen muuten asiasanaluetteloa aineistokeruun alkuun: kirjoita ylös kaikki sanat jotka liittyvät jollain lailla tarinaasi, tämä helpottaa mm. googlausta), luen kirjoja jne. Jos ympäristöllä ja aikakaudella on tärkeä osa sarjakuvassasi, tee taustatyöt huolellisesti myös niiden osalta. Tämänhetkisen työn taustamateriaalien muistiinpanot täyttivät kaksi muistikirjaa. Tämä vaihe on ehdottomasti suosikkini koko albumin teossa!

taustatyö

Miellekarttoja eli mindmapeja en ole käyttänyt aiemmin, mutta nyt ne osoittautuivat käteviksi aiheen laajuuden vuoksi. Valitsin monista mahdollisista pilvipalveluina toimivista Stormboardin. (toinen hyvä on Trello.) Tarjolla SB:ssa on maksullisten lisäksi myös ilmainen hieman rajoitetumpi tili, johon kuitenkin saa tehtyä useita tauluja ja tauluihin kiinnitettyä videoita, linkkejä, kuvia. Trellon etuna SB:iin on se, että sinne voi ladata omia tiedostoja, SB:ssa se onnistuu vain maksullisella tilillä.

stormboard

Taustatyötä tehdessä alkavat itselläni jo yksittäiset, pitemmät ja lyhyemmät kohtaukset muovautua päässäni. Kirjoitan niitä ylös. Annan myös aiheen levätä välillä, eli en lue muistiinpanojani, enkä tietoisesti ajattele työtä. Sitten taas selailen muistiinpanojani, käyn keskusteluja ystävien kanssa, kirjoitan lisää pieniä kohtauksia. En siis työskentele tässä vaiheessa ns. lineaarisesti alusta loppuun järjestyksessä, vaikkakin alkulähtökohta on kyllä tiedossa ja loppu ainakin jonkinlaisena aavistuksena siitä mihin päädytään.

Näin työskennellen alkaa jonkinlainen runko hiljalleen muotoutua ja sen jälkeen tulee aika koota langanpäät yhteen, eli aloittaa käsikirjoituksen tekeminen. Siitä lisää seuraavassa osassa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Spam Blocking by WP-SpamShield

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.