Valintojen tekeminen kuviin on olennainen osa kuvien käsittelyä, eikä kuvittajakaan pärjää ilman niitä. Voit valinnan avulla eristää kuvasta yhden tai useamman osan. Valitsemisen jälkeen voit muokata vain tätä valittua osaa ja käsitellä sitä eri tavoin vaikuttamatta muihin, valitsemattomiin alueisiin. Voit esimerkiksi kopioida ja liittää (Edit/Copy ja Edit/Paste) valitun alueen joko samaan kuvaan tai toiseen kuvaan. Voit maalata kuvaan ja maali tarttuu vain valitulle alueelle jne.
Ennen jokaiseen työkaluun tutustumista huomaa, että ohjelmaikkunan ylälaidassa valikossa on kohta Select eli Valitse. Löydät sieltä seuraavat tärkeät komennot:
Select All/Valitse kaikki. (näppis oikotie Ctrl + A), valitsee koko kuva-alueen nykyisellä tasolla.
Deselect/Poista valinta. Poistaa nykyisen valinnan. (näppiskomento: Ctrl + Shift + A)
Invert Selection/Käännä valinta. Poistaa nykyisen valinnan ja valitsee kaiken, joka ei äsken ollut valittuna. (Ctrl + Shift + I). Hyödyllinen esim tilanteessa, jossa yksivärisellä taustalla on monimutkainen objekti, jonka haluamme saada valituksi, jotta voimme kopioida sen vaikkapa toiseen kuvaan. Kannattaa valita tässä tapauksessa tausta napsauttamalla siinä kerran esim. Select similar colors-työkalulla ja kääntää sitten valinta, jolloin se kohdistuukin objektiin, eikä taustaan!
Kritassakin on monta erilaista työkalua valintojen tekemiseen. Se, minkä niistä kulloinkin otat käyttöön, riippuu valittavasta alueesta. Yhteen näistä jo hieman tutustuimme aiemmassa artikkelissani tasoista, nyt tutkitaan kaikki. Yleisesti ottaen kannattaa aina tutkailla kuvaa hetki ja miettiä, mikä työkalua on kätevin ja nopein kyseisen homman valintaan. Löydät valintatyökalut työkalupaletin alalaidasta:
Työkalut ovat nimeltään (vasemmalta oikealle, ylhäältä alas rivi kerrallaan): Select a rectangular area/Valitse suorakulmainen alue, Select an elliptical area/ Valitse ellipsi alue, Select by brush/Valitse siveltimellä, Select a polygonal region/Valitse monikulmainen alue, Select an area by its outline/Valitse alue sen ääriviivojen mukaan, Select a contiguous area of colors/Valitse tasavärinen alue, Select similar colors/Valitse samantyyppiset värit ja Select an area of the image with path/Valitse alue kuvasta polun avulla.
Tämän työkalun avulla voit luoda suorakulmaisen valinnan. Paina hiiren painike alas, pidä alhaalla ja vedä valinta-alue kuvaasi kohdan yli jonka haluat valita. Valinta-alue näkyy muurahaispolkuna kuvassa.
Kuten edellinen, mutta luo ellipsin muotoisen valinnan.
Voit tällä työkalulla maalata haluamasi muotoisen valinta-alueen kuvaan. Voit muuttaa siveltimen kokoa Tool options-paneelista. Alla maalattu silmän yli:
Monikulmiovalinnan saat kuvaan napsauttamalla niissä kohdin joissa haluat valinnan reunuksen suunnan muuttuvan. Kaksoisnapsautus, tai aloituskohdassa kerran napsautus, sulkee valintareitin. Esimerkissä valinnan teko aloitettu napsauttamalla kerran kohdassa X, sitten vedetty hiirellä ilman että hiiren painike on alhaalla seuraavaan ympyröityyn kohtaan, jossa napsautettu kerran, sitten taas vedetty jne kunnes tullaan takaisin kohtaan X, jossa napsautettu kerran reitin sulkemiseksi.
5. Select an area by its outline
Toimii kuin vapaapiirtokynä. Piirrä työkalulla reitti alueen ympärille, jonka haluat valita. Tästä hyvä esimerkki Krita ohjeessa, jossa käsiteltiin kuvan värittämistä.
Työkalu valitsee napsautuskohdan kanssa samantyyppisiä ja siihen yhteydessä olevia värialueita. Tool options-paneelissa voit asettaa ”Fuzziness” kohdassa kuinka erilaisia valittavat värit saavat olla suhteessa napsautuskohdan väriin. Pienenpi arvo= vain värit jotka ovat lähellä napsautuskohdan väriä valitaan. Iso arvo= ei ole niin nuukaa, myös värit jotka eroavat jonkin verran napsautuskohdan väristä, pääsevät mukaan valintaan. ”Grow/Shrink” kohdalla voit kasvattaa/pienentää valinta-aluetta säätimellä ja ”Featherilla” (katso tästä esimerkkikuva häivytetystä reunasta kuvassa) saat häivytettyä valintareunusta. Isompi arvo=enemmän häivytystä.
Alla on oletusarvoilla napsautettu tummaa kohtaa silmän ympärillä:
Valitsee napsautuskohdan kanssa samantyyppiset värit sijaitsivat ne kuvassa missä tahansa, eli ei tarvitse olla yhteydessä toisiinsa, kuten kohdassa kuusi. Fuzziness toimii asetuksissa tällä työkalulla samalla periaatteella kuin kohdan kuusi työkalulla.
Voit käyttää reittiä luodaksesi valinnan. Napsauta kohdissa joihin haluat reittipisteen. Napsauta ja vedä jos haluat käyristää viivaa pisteiden välissä. Reitti sulkeutuu kun napsautat taas aloituspistettä.
Minkä tahansa näistä työkaluista otatkin käyttöön, kannattaa tarkistaa, että työkalun tila on haluttu Tool Options-paneelista Action-kohdasta: