Mischief käyttö: paneelit

Mischief käyttö: Asetukset
2015/03/30
Mischiefin käyttö: työkalut
2015/04/04
Näytä kaikki

Mischief käyttö: paneelit

Ohjeita ja nikseja Mischiefin täysversion käyttöön osa 2. Ilmainen versio riisutumpi, eli kaikki toiminnot eivät ole siinä käytössä. Lue tarvittaessa aiempi esittelytekstini ohjelmasta ja asetusten teko eli osa 1.

Paneelit

Siveltimet

sivellinpaneeli mischief

Kuten esittelyssä jo kerroin, on piirtäminen ja maalaaminen itsessään hyvin suoraviivaista: valitaan sopiva sivellin tai kynä Brush panel/sivellinpaneelin Presets/esiasetukset kohdasta, sille Size/koko ja Opacity/läpinäkyvyys. Huomaa koko-säätimen kaksi eri säädintä + yläpuolella olevat kentät, voit niiden avulla säädellä viivan paksuuden vaihtelua. Saat Sivellinpaneelin laajennetun tilan esiin kun napsautat paneelin oikeassa yläkulmassa olevaa kuvaketta (ympyröity kuvassa). Pyyhekumit/Erasers löytyvät Brushes välilehden vierestä.

Värit

väri mischief

Laajenna Color panel/väripaneeli kuten sivellinpaneelikin ja valitse haluamasi väri napsauttamalla jotain väriä ympyrältä. Valitse sitten halutessasi tarkempi sävy ympyrän sisäpuolella olevasta neliöstä. Tallenna väri vetämällä se yläoikealla olevasta suorakulmiosta paneelin alalaidassa olevan Swatch-kohdan tyhjään harmaaseen ruutuun. Voit näin luoda omia max 18 väriä sisältäviä paletteja. Uusia paletteja luot napsauttamalla Add new palette-kohtaa ja entisiä poistat tarvittaessa roskiksen kuvaa napsauttamalla kyseisen paletin kohdalla. Paletteja selataan pikku nuolilla paneelin alalaidassa.

Tasot

tasot ja paperi

Layer paneeli/Tasopaneeli luo aloittaessa oletuksena valmiiksi pari tasoa: alimpana on paperitaso ja sen päällä taso, jolle piirroksesi tulee. Tasot ovat kuin päällekkäin pinottuja läpinäkyviä kalvoja. Tason läpinäkyvien kohtien läpi voidaan tarkastella alapuolella olevia tasoja. Tasojen avulla on helppo mm. eritellä sisältöä esim niin että piiirroksessa viivat ovat omalla tasollaan ja värit omillaan.

Napsauta Paper-tasoa suoraan kuvakkeen päältä (ympyröity kuvassa) ja paperipaneeli aukeaa. Valitse halutessasi jokin tekstuuri kuvasi pohjaksi. Yläosassa olevasta Paper strength säätimestä vähennät paperin näkyvyyttä. Alimpana löytyy värivalitsin, josta paperin sävyä voi vaihtaa. Valitse ensin varsinainen väri ympyrästä ja sille sitten sävy neliön sisältä. Paina lopuksi Apply.

Tasopaneelin ylälaidan painikkeet vasemmalta oikealle:

  1. Uusi taso. Napsauta ja saat uuden tason.
  2. Tason skaalaus. Voit muuttaa valitun tason sisällön kokoa eli skaalata sitä isommaksi tai pienemmäksi. Mischief on vektoripohjainen, joten skaalaus ylöspäin on myös ok.
  3. Tason siirtäminen. Voit siirtää tason sisältöä pohjalla.
  4. Tason kääntäminen. Voit kääntää tason sisältöä.
  5. Yhdistä alas. Yhdistää ylemmän valitun tason alempaan.
  6. Pyyhi. Pyyhkii kaiken valitulta tasolta, jättää tyhjän tason paikalleen.
  7. Poista. Poistaa valitun tason ja sen sisällön.

Painikkeiden alapuolella säädin, jonka avulla säädellään tason läpinäkyvyyttä eli opacitya. Paneelin alalaidan nuolista vaihtelet tasojen valintaa. Tasojen järjestystä vaihdetaan raahaamalla taso haluttuun kohtaan.

Seuraavassa, eli sarjan kolmannessa osassa katsotaan työkalupaneelin toiminta, muutama valikkokomento ja kuvien vientiasetukset.

 

2 Comments

  1. kjjo sanoo:

    Sarjakuvan  tekstiä ei missään tapauksessa pidä tehdä fontilla, koska siitä tulee robottiääntä. Teksti on osa kuvaa, jokainen kirjain on piirrettävä ilmaisemaan äänen voimakkuutta, rytmiä, sävyä, painoa ja keinuntaa. Jo suora rivi kuuluu korvissa kammottavalta paapatukselta.

    • Annukka Leppänen sanoo:

      Noo, mä olen tavallaan samaa mieltä, että fontti voi olla persoonaton. Toisaalta nykyään löytyy hyviä fontteja nimenomaan sarjakuvia varten. Erityisen rasittavaa on nimittäin lukea sarjakuvaa jos tekstitys on tehty itse jollain harakanvarpailla…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Spam Blocking by WP-SpamShield

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.