Sarjakuva-albumin tekeminen osa 7

Photoshopin ja Illustratorin väriviuhkojen tyhjennys
2016/04/25
Paint.net esittely ja asennus
2016/05/15
Näytä kaikki

Sarjakuva-albumin tekeminen osa 7

Sarjakuva-albumin teossa ollaan nyt edetty siihen asti, että sivut pitäisi saada vietyä Manga Studiosta (eli Clip Studio Paintista) InDesigniin. Käydään läpi eri tasoilla ja eri väritilassa olevien kuvien (viivat ja taustat) oikeat vientiasetukset, jotta saadaan ne hyvälaatuisina ja painokelpoisina ID:iin, missä sivut koostetaan ja taitetaan.

Tässä ohjeessa noudatetaan tietynlaista työnkulkua, joten kannattaa lukea, jollei koko sarjaa, ainakin muutama edellinen osa.

Sanottakoon tässäkin vielä, että olisin todella mielelläni käyttänyt taittamiseen ilmaista Scribus-ohjelmaa, mutta sieltä ei saa ulos sinne sijoitettua mustavalkoista viivakuvaa PDF-muodossa. Ohjelma muuntaa ne harmaasävyiksi. Jos sarjakuvassasi ei ole erillistä viivatasoa, vaan olet tehnyt puhtaasti harmaasävy- tai värikuvaa, saattaa Scribus sopia tarkoituksiisi ja suosittelen tutustumaan siihen!

Päädyin tekemään omassa sarjakuvassa rasteroinnin harmaasävyjen tilalle, mutta käydään kuitenkin läpi miten harmaat ja mustat viedään CSP:sta. Aloitetaan viivoista ja ruuduista. Poista näkyvyys, eli napsauta silmä-kuvaketta tason edessä, kaikista muista tasoista (harmaasävyistä, väreistä, teksteistä ym) ja jätä näkyviin vain tasot joille olet piirtänyt ääriviivoja ja ruututasot:

viivat

Valitse sitten File/Export(single layer) ja edelleen TIF:n tiedostomuodoksi. Älä valitse Photoshopin PDS-muotoa, vaikka houkuttaisi, sillä sille ei saa tehtyä väriasetuksia erikseen ja kuvasi viedään RGB-tilassa. Aukeavassa ikkunassa voit jättää muut kohdat ennallen, mutta huolehdi viivoja viedessäsi, että Color-kohtaan tulee ”Auto detect…” jotta CSP tunnistaa m/v viivat ja osaa viedä ne bitmappina.

väinasetukset

Värejä/harmaasävyjä tallennettaessa tee sama kuin edellä, paitsi nyt poista näkyvyys kaikista muista paitsi väritasoista.

harmaat

Tallenna TIF muodossa kuten viivatkin, mutta valitse Color-kohtaan joko gray (jos harmaasävyjä kuten itselläni) tai RGB, jos värejä. (Painoa varten tarvittavan CMYK käännöksen voit tehdä InDesignissa samalla kun pyöräytät PDF:n).

Avaa sitten nDesign, tai Illustrator. Tee oikean kokoinen pohja ja File/Place, Sijoita ensin tiedosto jossa värit/harmaasävyt ja sen päälle viivatiedosto. Kun tästä aikanaan tehdään PDF, viedään viivat tiedoston mukana resolla 1200 ja harmaat resolla 300. Mutta katsotaan sitä jossain tulevassa osassa tarkemmin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Spam Blocking by WP-SpamShield

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.