Skannatun piirroksen käsittely

Sarjakuva-albumin tekeminen osa 2
2015/05/16
tuts+
Tuts+ tutoriaaleja suomeksi
2015/05/22
Näytä kaikki

Skannatun piirroksen käsittely

Manga Studion eli Clip Studio Paintin tähän astisissa ohjeissa ollaan aina piirretty luonnos ja tehty tussaus ohjelmassa alusta alkaen. Tässä ohjeessa katsotaan miten saadaan nopeasti siistittyä paperille piirretty viivakuva ja muutetaan sen tausta läpinäkyväksi, jotta värit on helppo laittaa omille tasoilleen sen alle.

Skannaa kuvasi ja avaa se CSP:iin. Esimerkin kuva on skannattu värikuvana, mutta se miten omasi skannaat ja millä resoluutiolla riippuu täysin siitä mihin sitä aiot käyttää. Kun puhutaan painettavista puhtaasti mustavalkoisita viivakuvista, tulisi niiden resoluution olla vähintään 600, mielellään 1200 ppi. Väritilalla ei ole niinkään merkitystä, sillä tämä prosessi sisältää kuvan muuntamisen mustavalkoiseksi. (Jos haluat säilyttää harmaasävyjä, älä käytä tätä tekniikkaa.)

Ja huom. Oma työnkulkuni värillisten sarjakuvien kohdalla sisältää myös InDesignin. En yleensä väritä ja tee viivoja samaan tiedostoon, vaan skannaan viivat korkealla resolla ja tallennan erillisenä tiedostona. Värit teen myös erilliseen tiedostoon mutta pienemmällä resoluutiolla (300 ppi). Sitten yhdistän tiedostot InDesignissa ja teen sieltä paino PDF-tiedoston (joka säilyttää erilliset resot). Jos sinulla ei ole taitto-tai grafiikkaohjelmaa (esim Illustrator) käytössäsi, tee kompromissi ja vedä sekä viivat että värit resoluutiolla 400.

skannattu kuva

Avaa Layer Property-paneeli ja valitse Expression color kohtaan Monochrome:

Layer-property

Jos haluat säätää mustan ja valkoisen määrää kuvassasi, napsauta pientä plussaa Expression color valikon vasemmalla puolella ja vedä Kynnys, eli Threshold säätimestä.

Kynnys

Lopuksi tee taustasta tarvittaessa läpinäkyvä napsauttamalla mustaa neliötä valikon oikealla puolella:

Tausta läpinäkyväksi

Valmista. Nyt voit siirtyä layer, eli taso-paneeliin ja tarvittaessa siistiä viivoja pyyhekumilla. Voit myös tehdä lisää tasoja ja värittää kuvasi.

Tasot

 

 

2 Comments

  1. Siiri V sanoo:

    Hei! Olen Siiri ja olin luennollasi Turussa viime vuoden sarjakuvaopettajakurssilla. Koetin etsiä blogistasi ohjetta sille, kuinka varmistaa käsin tehdyn eli skannatun tekstauksen terävyys painovalmista PDF:ää tehdessä. Tämä oli lähin minkä löysin, mutta oletko tehnyt aiheesta muita artikkeleita?

    • Annukka Leppänen sanoo:

      Moi Siiri, jos skannattu puhtaasti mustavalkoisena ja vähintään resoluutiolla 600 ja tallennettu esim tiffinä niin muuta ei oikeastaan tarvitse tehdä. Kun sijoitat sen InDesignissa tai Illustratorissa värikuvan päälle ja teet PDFn niin painoasetuksilla tehtäessä se tekstitasosi säilyy ja tulostuu terävänä. Jos tämä oli huono selitys niin laita emailia perään ja otetaan tarkemmin! Annukka

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Spam Blocking by WP-SpamShield

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.