Tässä viidennessä osassa sarjakuva-albumin tekemistä koskevassa sarjassa tussataan työ ja lisätään harmaan sävyjä. Tutkitaan samalla millainen sivellin hommiin sopii ja miten siveltimen asetuksia voi säätää mieleisekseen Manga Studiosa:ssa. Photoshopin osalta olenkin aiemmissa ohjeissa käynyt sivellinasetukset (osat 1-9) läpi.
Tussauksen onnistumisen varmistamiseksi ei tarvite kuin aloittaessa muistaa asettaa reoluutio (1200) ja väritila (mustavalkoinen) oikein:
Jos haluat käyttää värejä tai harmaasävyjä työssäsi, tee vain uusi taso ja käy muuttamassa Layer property-paneelissa sen väritila. Esimerkissä tasosta on tehty harmasävytaso.
Oletuksenahan uusien tasojen väritilaksi tulee se, minkä asetit sivun tilaksi alussa. Sitten vaan tussaus ylemmälle m/v tasolle ja värit/harmaasävyt alemmalle (Lue ohjeeni tasoista ja ruutujen teosta tarvittaessa):
Valmis ruutu:
Photoshopissa työnkulku on samantyyppinen, mutta siellä ei voi MS:n lailla yhdistää samaan tiedostoon eri väritilassa olevia tasoja, joten joudut tekemään kaksi erillistä julkaisua. Tee ensin viivat 1200 ppi:lla ja kun valmiit, tee viiva-tiedostosta kopio, pudota sen reso 300 ppi:iin ja käytä tätä kopiota apuna kun teet värit tai harmaat sen alle. Vie sitten 1200 viivat ja 300 harmaat (poista tästä se apuna ollut viivataso) erillisinä kuvina ulos PS:sta.
Käytän tekeillä olevassa työssä Frendenin sivellintä, jonka alkua ja loppua (Starting&Ending alla olevassa kuvassa) olen tuunannut itselleni sopivaksi. Pääset minkä tahansa siveltimen asetuksiin napsauttamalla pientä jakoavaimen kuvaketta Tool property paneelin oikeassa alalaidassa. Asetuksia on valtavasti, mutta kokeilemalla rohkeasti niistä pääsee pian kärryille. Juuri oikeanlaisen siveltimen löytyminen ja hyvät kynänpaineasetukset ovat todella tärkeät. Lue tästä aikaisempi artikkelini siveltimistä.
Jos et halua maksaa siveltimistä, pärjännet ihan hyvin myös MS:n oletussiveltimillä. Monet sarjakuvan tekijät käyttävät G-penia:
Harmaiden vesivärilaveerauksien teko oletusvälineillä on hankalampaa, sillä vesivärisiveltimet MS:ssa eivät ole kovin onnistuneita, eli joutunet ostoksille. Toinen vaihtoehto on tehdä paperille, skannata (skannaa resoluutiolla 300 ppi ja väritilana harmaasävy tai väri, jos haluat mahdollisimman paljon sävyjä mukaan) ja käyttää kuvaa taustalla? Huolehdi, että ruutu/ruudut, joihin lisäät värit ovat oikeassa ruutukansiossa ja varmasti sen ”sisällä”, muuten ruutu ei maskaa ylimääräisiä pois. Esimerkki harmaasta tasosta joka ei ole kansiossa (saat tason kansioon raahamalla sen hiirellä ruutukansion päälle). Huomaa miten ylimääräinen harmaa näkyy marginaaleissa:
Seuraavassa osassa tutkitaan puhekuplien ja tekstityksen tekoa InDesignissa ja sen jälkeen tulevassa osassa viedään viivat ja harmaat ulos MS:sta (InDesignissa koostamista varten), eli tutkitaan millaiset ovat hyvät vientiasetukset näille erityyppisille tasoille painettavaa materiaalia varten.