Tässä artikkelissa tutustutaan Medibang Paint ohjelman taso-paneeliin. Jos tämä ilmainen digitaaliseen piirtämiseen ja maalaamiseen tarkoitettu ohjelma ei ole tuttu ennestään, lue ensin ainakin esittelytekstini siitä. Muut ohjeet löytyvät blogia selaamalla, tai avainsanojen/kategorioiden kautta.
Voit ajatella tasoja päällekkäin asetettuina kalvoina. Tason läpinäkyvien kohtien (esitetty harmaavalkoisena ruudukkona tason ikonissa) läpi voidaan tarkastella alla olevia tasoja. Tason läpinäkyvyyttä voi muuttaa, jos alla olevan sisällön halutaan näkyvän osittain läpi. Tasojen avulla voit suorittaa useita tehtäviä, esimerkiksi yhdistää useita kuvia, tai sarjakuvien kohdalla erottaa viiva ja värit omille tasoilleen.
Tasot toimivat ja paneelikin on pitkälti samantyyppinen MBP:ssa kuin muissakin vastaavissa ohjelmissa. Kun luot uuden dokumentin (ohje uuden pohjan luomisesta ja sen asetuksista)on Layer-paneelissa valmiina yksi taso Layer1:
Paneelin ylälaidasta löytyy Opacity, eli läpinäkyvyys säädin. 100% tarkoittaa, että taso on täysin peittävä. Mitä pienempi prosentti, sitä enemmän alla oleva taso näkyy läpi. Sen alapuolella ovat sekoitustilat (Blending) omassa valikossaan. Ne vaikuttavat mm. siihen miten tason värit sekoittuvat alla olevan tason kanssa. Esimerkissä alla on kaksi tasoa. Sininen neliö on ylimmällä tasolla ja sen alla on taso jolle on piirretty keltavihreä viiva Tilanne näyttää tältä kun sekoitustilana oletustila eli Normaali:
Kun sekoitustilaksi vaihdetaan Screen eli rasteri, näyttääkin tältä:
Blending-kohdan alapuolella on kolme rastitettavaa vaihtoehtoa. Protect alpha suojelee läpinäkyvyyttä tasolla. Eli kun se on valittuna, eivät esim pensselivedot tartu kuin niihin kohtiin, joilla on pikseleitä tasossa. Ilman rastia voin piirtää neliön päälle ja yli:
Mutta alpha rastitettuna vain niihin kohtiin, joissa neliö näkyy:
Sen vieressä on Clipping kohta, jonka avulla voi tehdä rajaavan maskin. Ainoa asia, joka tulee sen kanssa ottaa huomioon, on että tason joka toimii rajaavana (eli eräänlaisena piparileikkurina) täytyy sisältää läpinäkyviä pikseleitä, se ei voi olla koko alueen peittävä. Sen sijaan taso joka leikataan sen sisään, voi olla täysin peittävä. Katsotaan pari esimerkkiä. Lähtötilanne, jossa kaksi tasoa päällekkäin:
Valitaan napsauttamalla ylempi, eli viivataso aktiiviseksi ja napsautetaan rasti Clipping kohtaan. Tulos:
Jos tasot laitetaan päinvastoin, siten että sininen neliötaso on ylin, ja sille laitetaan Clipping päälle, käy näin:
Paneelin alalaidasta löydät kuvakkeita, joiden avulla saat luotua mm uusia tasoja. Vasemmalta oikealle ensimmäisenä Uusi taso joka luo uuden tyhjän tason aktiivisen tason yläpuolelle. Tason väritila on sama kuin dokumentilla, mutta voit vaihtaa sitä Layer>Convert valikosta. Jos haluat luoda 8-bittisen tai 1-bittisen tason, on niille omat painikkeensa uusi taso-kuvakkeen vieressä. Alla esimerkki (napsauta kuvaa ja näet sen isompana.) m/v viivan ulkonäöstä bittisyydestä riippuen kun resoluutio 200 ppi.
Suositan, että jos käytät 1-bittisiä tasoja, aseta dokumentin resoluutio vähintään 600 ppi:a, mielellään jopa 1200.
Uusien tasojen kuvakkeiden vieressä Kansio-kuvake, jonka avulla voit ryhmitellä tasojasi. Tee kansio ja raahaa haluamasi tasot sen päälle. Tasot ovat kansiossa kun ne ovat sen alla ja himpun verran enemmän oikealla kuin muut.
Kansion oikealla puolella on kopiointipainike, valitse vain taso jonka haluat kopioida ja napsauta painiketta. Nyt sinulla on kaksi identtistä tasoa. Kopio tulee eksaktisti alkuperäisen päälle joten käytä Move työkalua siirtääksesi sitä hieman pohjalla. Ennen roskakori kuvaketta jonka avulla siis poistat tasoja, on painike jolla yhdistät tasoja. Valitse taso jonka haluat yhdistää alempaan ja napsauta painiketta. Huomaa että painoon tai tulostettavaksi ei kannata lähettää työtä jossa kaikki asiat ovat tasoilla. Kun työ on valmis tallenna siitä versio, jossa tasot ovat tallessa ja toinen versio, jossa ne on yhdistetty. Kaikki tasot yhdistetään kerralla valikkokomennolla Layer>Merge all.