Krita 3: uudet ominaisuudet

inkscape tunnus
Ilmainen vektorigrafiikkaohjelma Inkscape: esittely ja asennus
2016/06/02
html css
HTML5 ja CSS3 Osa 10: Pseudo-luokat
2016/06/16
Näytä kaikki
Krita3

Uusi tasaluku Krita versioissa ja samalla huomattava päivitys ennestäänkin varsin vaikuttavaan ohjelmaan. Aiemmat ohjeeni Kritaa koskien löydät sivujeni alalaidasta joko valitsemalla kategorian tai avainsanan ”Krita”. Aloita vaikka esittelystä ja asennuksesta.)

Krita 3 suurimmat uudistukset ovat uusi renderöintimoottori digimaalausta varten, animointityökalut, uudistettu tasot-paneeli, viivaimet, ruudukko ja tuki entistä useammalle piirtonäytölle. (Krita tukee Windowsilla Wacomia, Huionia, Yiynovaa, sekä Surface Pro sarjan laitteita.) Jos et aiemmissa versioissa saanut laitettasi toimimaan, kokeile nyt uudestaan.

Suorituskyky

Kritan suorituskyvyssä on ollut toivomisenvaraa kun on ollut kyse isoista kuvista. Maalaaminen on ollut hidasta, mutta uuden Instant Previewin (Pika esikatselu) ansiosta suurin osa näistä ongelmista on historiaa. IP suorittaa raskaat laskennat taustalla, eikä suurten sivellinten vetojen välillä tarvitse enää odotella. Homma toimii myös suotimien, siirtotyökalun ja animaatioiden toiston kanssa. Siirtotyökalusta puheen ollen on sekin kokenut pienen muutoksen: voit nyt siirtää elementtejä nuolinäppäimillä: Vaihto eli Shift alhaalla 10 pikseliä kerrallaan ja ilman Vaihtoa yhden pikselin verran.

Erityisen hieno päivitys on viivan vakauttaja siveltimissä. Varsinkin piirtopöydällä piirtäessä on se esim MangaStudiossa itselleni välttämättömyys. Löydät sen halutessasi/tarvittaessa Tool Options-paneelista (valitse ensin haluamasi sivellin). Hyvästi vapiseva viiva!

krita_vakautus

Hyvä lisä on mahdollisuus tuoda ja viedä PDF-tiedostoja myös Windows ympäristössä.

Animointi

Krita 3:een on tuotu myös perinteiseen animointiin tarvittavat työkalut kolmen uuden ikkunan myötä: animation, timeline ja onion skin. Työtiloihin on lisätty animaatio työtila, se tuo edellä mainitut ikkunat ohjelman alalaitaan:

krita_animation

Vielä pari hyödyllistä linkkiä lopuksi.

GMIC on yli 400 kuvaefektiä sisältävä kirjasto, jonka löydät Filter-valikon alalaidasta. Lisäosan ongelmana on aiemmin ollut jatkuva kaatuilu, mutta nyt se on saatu vakaaksi Windows ympäristössä. Itse olen kiinnostunut kuvitushommista/sarjakuvista, joten tässä David Revoyn ohje miten värittää viivakuva Gmicillä.

krita_gmic

Jos Krita on ensisijainen ohjelmasi saatat haluta mahdollisuuden esikatsella Kritan tiedostomuodossa (.kra) olevia kuvia Resurssienhallinnassa. Siihenkin on työkalunsa. Löydät sen täältä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Spam Blocking by WP-SpamShield

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.