Sivellinviive ja ClipStudioPaint

expresii-kansi
Expresiillä itämaista sivellinjälkeä diginä.
2016/12/04
Maalausohjelma Particle 9
2016/12/21
Näytä kaikki

Sivellinviive ja ClipStudioPaint

Sivellin”lagia”, viivettä, eli että jälki tulee vedosta jäljessä tapahtuu välillä kaikissa maalaus-ja piirto-ohjelmissa ja vaikkei niitä olisi aiemmin ollut, voi ongelma alkaa yht’äkkiä laite-tai ohjelmapäivityksen jälkeen.  Useimmiten syynä ovat kuitenkin tehoa syövät asetukset. (Jos olet Photoshop käyttäjä, lue artikkelini miten voit yrittää setviä ongelmaa siellä). Tässä jutussa tutkitaan miten asiaa voi auttaa MangaStudiossa eli ClipStudioPaintissa. Olen koonnut ohjeet omien kokemuksien ja netistä löytyneiden ohjeiden perusteella.

Tarkista asetukset

File/Preferences ja kohta 1) Performance.

Jos 2) Undo (Kumoa) kohdassa on paljon 10 askelta enemmän, laske lukua. 3) Memory, eli Muisti-kohdassa on hyvä antaa ohjelmalle muistia noin 70%.

CSP_lag_pref

Siirry sitten Cursor-välilehdelle ja tarkista että valinta on kohdassa  No Delay (Ei viivettä). Delay for stabilization tekee viiveen kaikkiin siveltimiin, jotta siveltimen jälki olisi vakaampi. Tämänhän voi asettaa myös yksittäiselle siveltimelle ja säätää jopa vakautuksen astetta, joten älä käytä sitä täältä.

CSP_lag_viive

Sulje myös kaikki keskusmuistia kuluttavat ohjelmat ja toiminnot kun maalaat isoa työtä.

Säädä siveltimen asetuksia

Työkalun asetukset-ikkunasta löytyy asetuksia joista osa vaatii enemmän suorittimelta kuin toiset. Tee aina alkuperäisestä siveltimestä kopio, jotta et vahingossa yliaja tärkeitä asetuksia.

CSP_lag_toolsettings1

Aukeavassa ikkunassa vasemmalta:

CSP_lag_toolsettings2

  1. Reunojen pehmentäminen eli Anti-Aliasing: Jos mahdollista:  Heikko/Weak tai Ei mitään/None.
  2. Siveltimen kärki eli Brush Tip: Mitä enemmän kärkeen on ladattu materiaaleja, sen raskaampaa koneelle.
  3. Veto-Välistys eli Stroke/Gap: Jos gap/väli, eli siveltimen jäljen välistys on asetettu Vakio/Fixed-kohtaan, kokeile lisätä sitä, mutta ei liikaa, jotta maalausjälkesi ei kärsi. Alempi asetus tarkoittaa siistimpää sivellintä, mutta se on myös vaativampaa koneellesi.
  4. Jatkuva ruiskutus eli Continuous sparying kohdan ottaminen pois päältä auttaa myös.
  5. Vesivärireunus eli Watercolor Border: Jos siveltimesi käyttää tätä asetusta, rastita Prosessoi vedon jälkeen /Process After Drag kohta.
  6. Korjaus eli Correction: Ota pois päältä tai vähennä, jos mahdollista kohdat Stabilization (Vakautus), Post Correction (Jälkikorjaus) ja Brush Stroke (Siveltimen veto).
  7. Alku ja loppu eli Starting and Ending: Kaikki pois päältä, jos mahdollista.

Tiedoston koko

Myös pohjan koolla on tietysti valtava merkitys, on eri asia maalata A3-kokoista kangasta resoluutiolla 300 ppi, kuin samaa työtä resolla 72. Jos olet digimaalari, voit käyttää tätä niksiä, jonka nappasin Badbrush-blogista. Ideana on työskennellä pienestä isompaan. Pienellä pohjalla maalataan isoilla siveltimillä ja mitä isompaan pohjaan siirrytään, sitä pienemmiksi käyvät siveltimet samalla kuin yksityiskohtien määrä kasvaa.

Luo pohja tarvitsemallasi kohderesolla, eli esim 300 ppi ja kooksi vaikkapa esitetty A3. Ennen maalaamista valitse Edit/Change Image Resolution. Pudota resoluutio 72 ppi:iin. Tee tähän luonnostelu, isot pinnat ja kaikki tasaiset väripinnat. Nosta sitten reso 144 ppi:iin ja maalaa työsi rakenne tarkemmin, älä kuitenkaan mene yksityiskohtiin. Viimeisenä vaiheena nosta reso takaisin 300:n ja maalaa yksityiskohdat.

CSP_lag_reso

Huomioi, että resoluution vempslaaminen näin vaikuttaa laatuun, työsi pikselöityy. Hoida asia kuntoon, eli korjaa maalaamalla päälle viimeisessä vaiheessa ne kohdat, joiden laatu on tärkeä lopullisessa versiossa.

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Spam Blocking by WP-SpamShield

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.