Kritiikin antaminen ja vastaanottaminen

tietokone
Tietokone ja CSP tarvitsevalle
2018/08/22
Ilmaisia verkkokursseja
2018/08/26
Näytä kaikki

Kritiikin antaminen ja vastaanottaminen

palautteen antaminen

Teetpä työksesi melkein mitä tahansa, saat palautetta. Omissa kouluttajan ja graafikon töissäni olen joutunut opettelemaan vastaanottamaan palautetta asiakkailta, opiskelijoilta ja kollegoilta. Se saattoi varsinkin nuorempana kirpaista ja puolustuskannalle asettumista oli tosi vaikea välttää. Jossain vaiheessa kuitenkin onneksi ymmärsin, ettei kyse ollut minusta, persoonastani. Opin myös arvostamaan tahoa joka antoi kritiikkiä: sen eteen oli nähty vaivaa ja hyvin muotoiltu palaute todellakin auttoi minua tekemään parempia töitä. Toisaalta varsinkin opettajan roolissa joudun itse antamaan jatkuvasti palautetta. Mutta miten palautetta annetaan niin että se on rakentavaa?

Hyvän kautta

Aloita aina sanomalla jotain positiivista tehdystä työstä. Suora ja rehellinen saa olla, mutta yritä asettaa itsesi työn tekijän asemaan ja muista, että etenkin luovan työn jakaminen toisten nähtäväksi vaatii rohkeutta. Pelkkä ”kiva” tai ”tykkään siitä” ei riitä, yritä olla tarkempi ja kuvailla jotain tiettyä asiaa työssä, kuten ”tykkään miten rohkeasti olet käyttänyt värejä” tai ”käyttämäsi fontti otsikoissa on tosi hyvin valittu”. Eevi muistutti myös, että ensin kannattaa antaa palaute kokonaisuudesta, sitten vasta detaljeihin.

Tavoitteet

Voit myös kuvailla tehdyn työn sen tekijälle, kertoa miten itse koet sen. Suunnittelijalle voi joskus tulla yllätyksenä, että työn voi nähdä hyvinkin eri tavoin. Tästä on hyötyä etenkin jos kyseessä on esim. kuvituskuva tai konkreettinen esine.

Siirry sen jälkeen selvittämään alkuperäisiä tavoitteita ja missä kohdin niitä ei saavuteta. Jos suunnittelija on herkkä palautteen suhteen, voit erottaa työn ja tekijän välttämällä lauseita kuten ”Se miten sinä olet tässä yhdistänyt nämä muodot…” ja puhumalla sen sijaan yksinomaan työstä: ”Se miten nämä muodot yhdistyvät…”

Palautteen antajan omilla mielipiteillä ja maulla ei mielestäni ole juurikaan merkitystä.

Ainostaan sillä, vastaako työ sille asetettuja tavoitteita on väliä.

Suunnittelutyössä ei ole ns. oikeita vastauksia ja tekijäkin pystyy kritiikin aikana perustelemaan tekemiään ratkaisuja. Palautetta kannattaa myös aina pyytää useammalta kuin yhdeltä ihmiseltä.

Oivaltamisen ilo

Lopuksi päästään varsinaiseen rakentavan palautteen antamiseen. Suunnittelijaa ei juurikaan auta jos ilmoitat että ”en pidä tuosta muodosta” tai ”käytetty fontti on tosi huono”. Jos koet, että esimerkiksi jokin väri ei vie asiaa eteenpäin, perustele se. Älä kuitenkaan ratkaise hommaa tekijän puolesta sanomalla mikä värin mielestäsi tulisi olla, vaan auta suunnittelijaa miettimään, mitä värillä tulisi saavuttaa. Konkereettisen ehdotuksen sijaan anna ehdotuksia mitä polkuja suunnittelijan tulisi seurata, jotta suunnitelma paranee. Kysymällä kysymyksiä voit parhaiten auttaa tekijää näkemään ongelmat ja oivaltamaan ratkaisut itse.

ratkaisu

Kritiikkituokio kannattaa päättää hyviin fiiliksiin. Korosta vielä kerran mistä kaikesta työssä pidit, jotta suunnittelija tietää että homma ei ole ihan pielessä ja pienellä (no, joskus isommalla) hiomisella siitä saadaan vielä parempi.

Onko sinulla hyviä ideoita kritiikin antamisesta tai vastaanottamisesta, tai omia hyviä/huonoja kokemuksia jaettavaksi?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Spam Blocking by WP-SpamShield

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.