Photoshop kursseja vetäessäni olen huomannut, että älykkäät objektit ovat varsin vähällä käytöllä monista hyödyistään huolimatta. Suurin syy käyttää älykkäitä objekteja on laadun säilyttäminen, sillä pikselikuvien kaikenlainen pyörittely (skaalaaminen, kiertäminen, vinouttaminen, vääristäminen, käyristäminen tai tason perspektiivin muuntaminen) voi joskus olla tuhoisaa. Tässä jutussa pieni johdanto niiden käyttöön.
Voit luoda älykkään objektin tuodessasi kuvaa Tiedosto-valikon Sijoita sisällytetty/linkitetty kautta tai muuntaa jo tasolla olevan kuvan Tasot-paneelin valikon, tai Taso-valikon kautta.
Asetuksissa määrittelet toki ensin luodaanko objekteista sijoitettaessa ÄO:ja vai ei:
Tunnistat älykkään objektin sen tasokuvakkeen oikeassa alalaidassa olevan kuvakkeen kautta:
Laadun säilyttäminen
Kun muunnat pikselikuvan ÄO:ksi, Photari luo tiedoston, minne alkuperäisen kuvan informaatio tallentuu. Tämän ansiosta voit esim muuttaa ÄO tason kokoa ilman että alkuperäisen kuvan laatu kärsii. Hieman kuin työskentelisit vektorigraffan kanssa, tosin sillä erotuksella, että jos skalaat ÄO:n alkuperäistä kokoaan suuremmaksi, johtaa se pikselöitymiseen ja laadun heikkenemiseen.
Esimerkit
Kuva 1 on alkuperäinen kuva. Kuva kaksi sen kopio, jota skaalattu pari kertaa pienemmäksi ja siitä taas takaisin alkuperäiseen kokoon. Laatu kärsii heti:
Tässä taas kuva kolme sijoitettiin sisällytettynä (samaa tiedostoa ei voi linkittää itseensä) tasona ja sille tehtiin samaa koon muunto vempslausta kuin kuvalle kaksi. Ei mitään vaikutusta laatuun:
Valokuvan otti Oona Loman