Animaatio CSP:ssa osassa 1 luotiin pohja ja tehtiin asetukset kuntoon animaatiota varten, tässä artikkelissa piirretään itse animaatio ja tallennetaan se lopuksi sopivassa muodossa.
Aloita piirtäminen valitsemalla Layer-paneelista taso 1 (joka siellä on jo valmiina). Tarkista vielä että ensimmäinen ruutu on myös Timelinessa punaisena:
Valitse sitten haluamasi sivellin tai kynä ja piirrä eka ruutu. Kun se on valmis, laita halutessasi (helpottaa huomattavasti animointia, joten suosittelen) Enable onion skin päälle, eli napsauta alla olevan kuvan kohtaa A.
Animaatiosi seuraavan ruudun saat napsauttamalla kohtaa B, eli New animation cell. CSP luo tasoihin uuden tason ja saat myös uuden ruudun Timelineen (katkoviivan osoittama kohta).
Eka ruutusi on nyt haamukuvana nykyisen ruudun alla onion skinin ansiosta ja näkyy violetin värisenä. Piirrä normaalisti sen päälle animaation seuraava vaihe.
Jatka tähän tyyliin kunnes animaatiosi kaikki ruudut on piirretty:
Nyt voit vielä halutessasi muokata mm. animaatiosi pituutta ja yksittäisten ruutujen kestoa. Mitä pitempi animaatio/ruudun kesto, sen hitaammin asiat tapahtuvat. Jos päätät muokata aikajanaa, napsauta ensin Edit timeline-painiketta (1) ja tarvittaessa zoomaa hommaa lähemmäksi (2). Animaatiosi pituutta säädät vetämällä kohdan (3) osoittamaa lilaa palkkia oikealle. Alimpana olevan Paper-tason pituus kannattaa pitää samana kuin ruutujen joten vedä sekin yhtä pitkäksi tarttumalla kohdasta (4). Ruutujen pituutta säädät menemällä haluamasi ruudun kohtaan ja vetämällä oikealle tai vasemmalle kun ruutu on aktiivinen eli punainen aikajanalla (5).
Jos haluat animaation pyörivän jatkuvasti, eli alkavan automaattisesti alusta kun loppu saavutetaan, napsauta Loop play painiketta.
Lopuksi tallennus, jotta animaatiota voi katsella muuallakin kuin CSP:ssa. Mahdollisuuksia on kaksi: joko .avi muodossa tai GIF:nä. Voit myös tarvittaessa viedä yksittäiset ruudut kuvina Image sequence komennolla (mm. JPG tai PNG muodossa).
Valitse File/Export animation ja sieltä edelleen joko Animated GIF tai Movie. Movie eli .avi formaatista voit lukea enemmän edellä olevasta linkistä. Jos tallennat avina, joudut valitsemaan AVI1:n ja AVI2:n välillä. Näistä AVI1.0 pystyy tallentamaan alle 2Gt:n kokoiset tiedostot ja sitä tukee suurin osa laitteista ja ohjelmista, joten se on suositeltavampi. Jos animaatiosi koko on yli 2 Gt, täytyy se viedä AVI2.0 muodossa, eivätkä kaikki ohjelmat ja laitteet tue muotoa.
GIF taas sopii esim websivuilla esitettäviin lyhyempiin animaatioihin ja tallennettaessa sen oletusasetukset ovat suurimmassa osassa tapauksia ok. Kuten tässä tekeleessäni.
Olisi hauska nähdä mitä saatte aikaan tällä uudella ominaisuudella, linkkejä kommentteihin?!