Päivitys 28.2.2022: Scribus ei ole enää asennettuna koneelleni, en pysty enää auttamaan sen käytössä tai antamaan ohjeita sen käyttöön. Jos englanti taipuu, suosittelen lämpimästi edullisen Affinity Publisherin hankkimista. Lue lisää Publisherista tästä artikkelistani.
Scribus on ilmainen ja halutessasi suomenkielinen ”taitto- ja julkaisuohjelma (DTP) Linux-, Mac OS X-, Unix- ja Windows-työpöytäkäyttäjille. Scribuksen avulla on mahdollista tuottaa uutislehtiä, sanomalehtiä ja animoituja interaktiivisia PDF-lomakkeita. Muita käyttökohteita voivat olla esitteet, julisteet ja kaikenlaiset asiakirjat, jotka vaativat joustavaa kuvien ja tekstin asettelua sekä ammattimaista värienhallintaa.” Näin ohjelmaa esitellään Wikipediassa.
Tämä artikkeli kattaa ohjelman asennuksen ja uuden julkaisun asetukset.
Scribuksen englanninkieliset sivut löydät täältä ja ohjelman pääset lataamaan täältä eri käyttiksille. Windows käyttäjän tulee valita joko 32/64-bittinen versio. Jos et tiedä kumpi versio Windowsista sinulla on, 32-vai 64 bittinen, selviää se tämän ohjeen avulla. Windows 10:ssä tieto löytyy asetuksista.
Kun sitten napsautat valitsemaasi linkkiä, ohjataan sinut uudelle sivulle. Napsauta siellä Download-linkkiä:
Selaimesta riippuen tee lataus joko niin että avaat tiedoston suoraan, tai lataat sen esim työpöydälle. Joka tapauksessa latauksen tuloksena pitäisi löytyä tiedosto:
Kaksoisnapsauta sitä ja asennus käynnistyy. Jos asennusohjelma ei alussa tunnista kieltä suomeksi, vaihda se valikosta. Vie sitten ohjattu asennus loppuun ja avaa Scribus, jollei se aukea itsestään.
Ohjelma avaa automaattisesti Uusi sivu-ikkunan käynnistyksen yhteydessä, mutta sen saa auki myös Tiedosto/Uusi valikosta.
Jos ollaan tekemässä monisivuista julkaisua, on taittaminen mukavampaa jos näkee sivut aukeamittain, valitse siis Dokumentin asettelu-kohdassa ”Aukeama”. Sen vieressä löytyy ”Koko” ja paperin ”Suunta”. Voit myös syöttää omat kustomoidut paperimitat Leveys-ja korkeus kohtiin. Jos aiot painattaa julkaisusi jossain, kannattaa pysytellä standardimitoissa, se tulee yleensä halvemmaksi. Jos olet omakustannetekijä, tarkista palveluntarjoajan sivuilta mitkä paperikoot ovat mahdollisia ja mitkä niiden hintaerot ovat. Esim. BoD:n koot ym löytyvät täältä.
Asetuksissa on ensimmäisenä Sivujen lukumäärä. Jos tiedät määrän, kirjoita se siihen, jos et, ei hätää, laita jotain. Voit myöhemmin poistaa ja lisätä niitä. vaihda Oletusyksiköksi joko millit tai sentit niin reunukset ym on helpompi määrittää. Sisällöstä riippuen tarvitset (tai et) Automaattisia tekstikehyksiä, joiden avulla esim kirjan joka sivulle suht samaan tapaan tuleva teksti on helppo juoksuttaa paikoilleen. Jos marginaalit riittävät, aseta Reunukset-välilehdelle haluamasilaiset marginaalit. Jos julkaisusta on tulossa kovin monisivuinen, kannattaa sisämarginaali jättää hieman isommaksi niin keskikohdan sivut tai niillä oleva informaatio ei pääse hukkumaan taitteeseen.
Leikkausvarat-välilehti on tärkeä, jos lehteesi on tulossa elementtejä, jotka ulottuvat sivun reunaan asti, eli että kuvan/elementin ja sivun reunan väliin ei jää yhtään valkoista. Yleensä sen leveys on 3-5 millimetriä. Tämän voi tarkistaa painosta, jossa lehti painetaan. (BoD pyytää: ”Mikäli sijoitat kirjaan sivujen reunoihin ulottuvia kuvia, tulee sivuun lisätä 5 mm leveä leikkuuvara.”). Katso tästä linkistä hyvä infokuva aiheesta! Ideana siis, että ne kuvat, jotka tulevat reunaan asti, tehdään sen verran isommiksi, että niiden reunat voidaan vetää/sijoittaa leikkausvara-alueelle.
Kun valmista, paina OK. Sivusi aukeavat. Tässä pienemmäksi zoomattu näkymä yhdestä aukeamasta: (löydät zoomaustyökalut mm. ikkunan alalaidasta)
Sininen neliö keskellä sivua esittää marginaalien paikan, mustan ja punaisen apuviivan väliin jäävä pieni alue on leikkausvara-alue, joka siis lopullisessa tuotteessa leikkautuu pois.
Tallenna julkaisu: Tiedoto/Tallenna. Valitse paikka (napsauta ”My computer” vasemmalta ja sieltä edelleen asema ja kansio) ja anna nimi. Tallennusmuodoksi .sla (Asiakirjat).
Kirjoitan Scribuksesta lisää ohjeita, helpoiten saat niistä tiedon tilaamalla tiedot kaikista uusista artikkeleista sähköpostiisi sivun alalaidasta löytyvällä ”Tilaa blogin artikkelit” kentällä. Tätä kirjoittaessa ensimmäinen on jo ilmestynyt ja käsittelee Scribuksen työympäristöä.
55 Comments
Voiko tuoda ohjelmaan Wordistä tekstiä
Moi, kyllä pystyy jos huomioi pari juttua: Scribus ei ymmärrä uutta docx-tiedostomuotoa, joten tallenna vanhassa .doc muodossa (löytyy onneksi vielä vaihtoehdoista). Scribukseen ei myöskään voi tuoda tyylejä Wordista, joten ihan vaan muotoilematon teksti on parasta.
Teksti tulee Tiedosto/Tuo komennolla (sieltä hae teksti). Muista luoda txtikehys valmiiksi. Vaihtoehtoisesti tulee myös leikepöydän kautta, eli kopioi/liitä.
Kiitos hyvästä ohjeesta. Olen taas aloittamassa uutta kirja-projektia tauon jälkeen ja siinä mielessä olen kiinnostunut ilmaisista taitto-ohjelmista.
Asensi ohjelma ja yrityn etsiä toimintoa ’juoksuta tekstiä’, joka löytyi aikoinann PageMakerista. Jos minulla on leikepöydällä pitkä teksitlohko, tällä toiminnolla voisn juoksuttaa sen julkaisuuni ja se osaa mennä uudelle sivulle asetetun palstamäärittelyn mukaisesti. Pitää tutustua, miten homma toimii tässä.
t: Antero
Hei Antero,
Scribuksessa juoksutukseen ei tietääkseni ole yhtä monta erilaista juoksutustapaa kuin esim InDesignissa. Scribuksessa voi joko juoksuttaa manuaalisesti tekstiä kehyksestä toiseen, tai tehdä koko tekstin automaattijuoksutuksen. Mutta onneksi jälkimmäinen sopii sinun tarkoituksiisi! Kun teet uutta julkaisua, anna sivumäärä, palstamäärä ja rastita kohta ”Automaattiset tekstikehykset”.
Valitse sitten ekan sivun tekstikehys aktiiviseksi ja Tuo haluamasi tekstitiedosto. Se juoksutetaan kehyksiin koko pituudeltaan. Jos tarvitset lisäsivuja, luodaan niihin samanlainen tekstikehys automaattisesti kun lisäät sivuja.
Annukka
Hei taas!
Kiitos tästäkin ohjeesta ja olen ihan innoissani päästä kokeilemaan.
Yksi kysymys vaan, ei välttämättä liity mitenkään tähän mutta haluan vain varmistua asiasta.
Pitääkö olla hyvänlaatuinen tulostuskone vai käykö ihan mikä tahansa? Minulla on käytössäni EPSON sopivan kokoinen tulostin jolla en ole muuta tehnyt kuin tulostanut CV:ni vähän väliä, muuta aktiivista käyttöä en ole tehnyt sillä.
Riittääkö sen tehot koska viimeksi kun tulostin sarjakuva sivujani tapahtui koulussa jossa on aika iso kokoinen kone. Tiedät varmaan mitä tarkoitan ^^”
Terveisin
Eero Oinoen
Moro,
Varmasti saat sillä sarjakuvasi tulostettua, ainoa mikä voi muodostua esteeksi on jos sarjakuvasivusi ovat isoja tiedostokooltaan (eli tosi iso resoluutio ja väreissä). Mutta sitten se vaan jämähtää ja sä voit peruuttaa sen tulostuksen, keventää sarjakuvasi kokoa ja yrittää uudestaan. 🙂
Hei!
Käytin Scribusta Linuxilla ja Mintin vers. 17.1 se toimi hienosti. Päivitin Mintin uudempaan 18.1, jollion Sribus avautuu ja toimii, kunnes alan tekstikehyksessä tekstin editoinnin, se kaatuu välittömästi.
Scribus vers 1.4.6 uudempaa ei näytä olevan saatavilla. Onko mitään tehtävissä?
Moi. Kurja homma…Pari vaihtoehtoa: rullaat takaisin Mintin aiempaan versioon tai kokeilet asentaa Scribuksesta kehitysversion, ei ehkä ihan uusinta mutta joku 1.5.x? Sen voi asentaa käsittääkseni myös vakaan rinnalle. Tai sit ilmoitat ongelmasta Scribuksen kehitystiimille ja odottelet korjausta seuraavaan stabiiliin versioon.
Kerro jos muistat ja jaksat miten kävi!
Voiko tuolla ohjelmalla tehdä/taittaa 10-14-sivuisen A5/A6-kokoisen aikataulukirjan?
Kyllä voi
Onnistuuko yhdistyksen 100-sivuisen A4-kokoisen lehden taitto? Kuvia tullee aika paljon. Käyttöjärjestelmä Windows 10, koneena pöytäkone, jonka puhti riittää hyvin videoeditointiin. Onnistuuko taulukoiden tuonti Excelistä? Mitä kuvamuotoja voi käyttää?
Lehden taitto onnistuu. Tuetut kuva muodot: EPS, GIF, JPG, PSD, PDF, PNG, TIFF, BMP, XPM. Excelistä tuontia en ole kokeillut vähään aikaan, aiemmin hyvin haasteellista. Kokeilemalla selviää, mutta veikkaus on että vaikeaa vieläkin. Jos pärjää ilman niin varmaan parempi.
Hei!
Asensin hetki sitten Scribonan koneelleni ja kaikki näyttäisi onnistuneen hyvin. Olette tehneet siihen suomenkielisiä käyttöohjeita, kiitos niistä, niiden käytöllä pääsin hyvään alkuun. Ohjeissa oli vihjaus siitä, että lisäohjeita saattaisi löytyä myös. Olisin niistä erittäin kiinnostunut.
Terv
Pauli Vaitinen
Hei, netistä löytyy muidenkin tekemiä ohjeita suomeksi muutamia, mutta en ole nyt tarkistanut vähään aikaan niiden tuoreutta…saattavat olla jo vanhemmille versioille. Itse lisään kyll ohjeita Scribuksella, mutta tällä hetkellä niin kiirettä töiden kanssa, etten valitettavasti ehdi kirjoittaa.
Hei. Olen yksi Scribuksen ohjeiden kirjoittajista. Pidin Kansalaisopistossa kurssin ja sen seurauksena olen kirjoittanut kaksi opasta Pikaopas (28s.) ja Scribus-opas ”Kuis’ mä sen teen? (90 s). Oppaat saatavissa Facebookin sivulta Scribus Suomi (toivottavasti)
terv. Heikki Rekki
Hei, olen ihan vihreä taittoasioissa. Onnistuin kuitenkin lataamaan Scribuksen läppärilleni, windows 10. Onnistuuko open office writerilla tehdyn tekstin juoksutus – kuvineen? Jos, niin miten?
Moi, en ole open office käyttäjä, mutta sieltä varmaan saa esim rtf muodossa tekstitiedoston tallennettua? Olen aiemmissa kommenteissa jossain käynyt läpi tekstin sijoittamisen, onko siitä apua? Veikkaan myös että kuvia ei samalla keikalla saa tuotua, mutta voin yrittää tarkistaa asiaa. Palaan jos olin väärässä.
OpenOffice.org
”You can import the content of .odt files into text frames. Text formatting and style sheet will be kept, but not tables, footnotes or images.”
Kuten arvelin, edes OpenOfficen omassa muodossa tuominen ei säilytä kuvia, joten ne täytyy tuoda erikseen.
Haluasin tehdä roolipelikirjan ja mietin Scribuksen soveltumista tarkoitukseen. Roolipelikirjan haasteet taitossa tulevat pitkälti siitä, että materiaalia on montaa eri tyyppiä ja ne pitäisi saada kokonaisuuteen luontevasti. Tyyppejä ovat mm. proosamuotoinen teksti, sääntötiivistelmät, esimerkit, taulukot, kuvitus, flavor tekstit, kopioitavat lomakkeet, viitteet, hakemisto, sisällysluettelo jne. Tekstiä pitäisi pystyä juoksuttamaan kappalekohtaisesti ja mahdollisesti myös kappaleen sisällä esim. proosa ja flavor erikseen. Olen joskus aiemmin kokeillut Scribusta hiukan ja ongelmaksi muodostui mm. se, että muutosten tekeminen oli hyvin työlästä. Siksi siirryin käyttämään LaTeX:ia. Se soveltuu työstämiseen kohtuullisesti, mutta muotoilun osalta siinä tulee rajat vastaan, koska roolipelikirjoissa muun kuin proosamuotoisen tekstin osuus on hyvin korkea ja sen myötä automaattisen sijoittelun algoritmit toimivat varsin huonosti. Onko Scribuksesta jotain hyviä oppaita miten projekti kannattaa sillä tehdä? Vai onko tavoiteeni liian haastava Scribukselle?
Edellisellä Scribuksen käyttökerrallani en esim. saanut ratkaistua sitä miten taittoon saisi vaihtuvan pituisen sivunumeron, ettei peruslayouttia tarvitsisi tehdä erikseen sivuille 1-9, 10-99 ja 100+.
Nyt en uskalla tällaisen projektin kohdalla sanoa Scribuksesta mitään. Taitan itse kaiken InDesignilla. Onko mahdoton ajatus, että ostaisit sen homman ajaksi?
Niin ja oppaista, en ole tietoinen että Scribuksesta olisi uutta kattavaa opasta. Valitettavasti. Yksittäisiä artikkeleja netissä mutta kirjat on jo muutamia vuosia vanhoja.
Hei joissain ohjeissa sanottiin että koneelle pitäisi asentaa ghost script ohjelma GSWIN32C.exe, ennen Scribuksen asennusta. En ole mistään saanut sitä ladattua. Ainut minkä olen löytänyt on ollut gswin32.exe. Onko tuo GSWIN32C.exe välttämätön Scribuksessa. ?
Moi,
Ghostscriptiä tarvitaan kahteen hommaan: tulostuksen esikatseluun (File > Print Preview) ja EPS tiedostojen rasterointiin kuvakehyksissä. Jos et tarvitse kumpaakaan niin ei tarvitse asentaa (itse en esim ole asentanut) eikä välittää vaikka Scribus siitä huomauttaa. Ja vaikka jossain väitetään että GS tarvitaan PDF:n viennissä niin se ei pidä paikkaansa.
Haluan lukea lisääkin ohjeita ohjelmasta, ovat erittäin hyödyllisiä uuden ohjelman opiskelussa.
Kiitokset!
-tarja
Moi Tarja, kiva kuulla että niistä on hyötyä.
Hei Annukka!
Olen aloitellut Scribuksen käyttöä, ohjeista on ollut paljon apua. Ongelmana on se, että en löydä mistään Peruuta eli Undo -toimintoa. Katselin netistäkin ohjeita. Siellä tuntui joillakin olevan sama ongelma. Käyttöjärjestelmäni on Windows 10 ja Scribusin versio on 1.4.6. Mistähän johtuu? Tekstin kanssa työskentely on aika hankalaa, ellei voi peruuttaa.
Terveisin Esko
Moi Esko. Oletan että tarkoitat Story Editorissa työskentelyä? Siinä ei ole tosiaan Kumoa toimintoa ollenkaan. Yleensä siis oletetaan, että taittaja tuo valmiin (kieliasultaan) tekstin taittoon ja Scribuksesta asetetaan sitten ulkoasun. Suosittelen samaa: kannattaa kirjoittaa juttu jossain tekstinkäsittely ohjelmassa, missä voi kumota ym ja tuoda se sitten tuonne. Auttoiko tämä?
Vielä tavutuksesta. Automaattinen tavutus ei tunnu toimivan ollenkaan. Suomen kieltä ei voi valita, eikä ainakaan minulla valikoista löydy mahdollisuutta mahdollisuutta lisätä pehmeää välilyöntiä. Onneksi näppäinkomento Shift+Ctrl+- tuntuu toimivan. On vain aika työlästä käydä läpi koko teksti käsin. Vai puuttuko minulta jokin asetus?
Moi. Automaattinen tavutus toimii minulla ihan ok. Asetuksissa on Hyphenation and Spelling kohta (ei ole käännetty edes suomalaisessa versiossa), tarkista vielä sieltä, että suomi valittuna. Oletko harkinnut uudemman Scribuksen asentamista? Ne eivät ole vakaita, mutta 1.5.x sarjan voi asentaa 1.4.6:n rinnalle ja tehdä kokeiluja, jos asiat sujuisi siellä uudessa paremmin. Muista kuitenkin tallentaa usein.
Hei
Aloittelen käyttöä, ongelmana että en tiedä miten tekstiä voi kirjoittaa suoraan, vai pitääkö teksti ensin tehdä jollakin editorilla ja sitten tuoda tekstikenttään ?
Ohjeesta en löytänyt tätä tietoa.
Tässä: https://www.annukka.info/scribus-tekstia-julkaisuun/
Hei, taitan ohjevihkoa Scribuksella. Käytän kehitysversiota 1.5.3. Ongelmana on saada sivunumerot alareunaan keskelle alkaen toiselta sivulta. Toiminto Lisää – merkki – sivunumero ei ole aktiivinen.
Teethän ne mallisivuun? Ja ensin tekstikehys, jonka sisällä kaksoisnapsautus, jotta kursori jää vilkkumaan sinne.
Löysin juuri sivuiltasi ohjeen sivunumerointiin. Mulla ei tule mitään oletusmallisivua niinkuin ohjeessa on. Ilmeisesti se kuitenkin sitä kautta onnistuu niin ettei joka sivua tarvitse numeroida erikseen. Tekstikehys tosiaan pitikin tehdä ensin. Tämä on mulla ensimmäinen taitto, millään ohjelmalla…
Hei, ja kiitos hienosta ohjelmasta. Latasin W-7 koneelleni ohjelman 1.4.7 ja sen avulla ensikertalaisena vanhana 80-kymppisenä vaarina olen saanut yli kolmesataasivuisen elämäkertamuistelun kuvineen jo kirjan muotoon. Nyt vaan on käynyt niin, että sivunumerointi alkaa vasta sivulta 11 ja se pitäisi korjata alkamaan sivulta 1. Onko mitään tehtävissä? Asensin sivunumeroinnin mallisivuilla ohjeen mukaan, jossain vaan meni pieleen. Voiko numeroinnin poistaa ja tehdä sen uusiksi?
Kiitän vastauksestasi jo etukäteen ja toivotan lämpimiä terveisiä täältä Thaimaasta!
Aulis
Hei, kiva kuulla onnistuneesta kirja projektista!
Teit siis numerot tämän ohjeen mukaan? : https://www.annukka.info/scribus-sivunnumeroiden-lisaaminen/
Mene takaisin sinne mallisivulle ja poista paikkamerkki numerolle ja lisää se sitten uudestaan. Jos mallisivuja on useampi, varmista että kaikilla on paikkamerkki numerolle. Näkemättä tiedostoa on hieman vaikea arvioida mikä pielessä, toivottavasti tämä auttaa.
Kiitos vastauksestasi, huomasin itse, että olin jättänyt sivualueiden määrittelyssä asiat kesken. Tein sen uudelleen ohjeen mukaan ja homma hoitui!
Olen miettinyt keinoa, miten kirja, joka aloitetaan 1-palstaisena, voidaan muuttaa jatkossa (esim. viidenneltä sivulta) 2-palstaiseksi? Voitko neuvoa,
Aulis
Muutokset pitää tehdä mallisivujen kautta. Eli uusi erilainen mallisivu.
Hei! Kiinnostaisi tietää miten kuvien diagonaalinen pienennys/suurennus onnistuu Scribuksessa? Vai onnistuuko?
Olen aiemmin käyttänyt InDesignia, josta jouduin luopumaan rahanpuutteessa. Kokeilin sen näppäinkomennoilla ja -yhdistelmillä. Ei onnistunut.
Hei mulla ei ole ollut enää pariin vuoteen Scribusta koneella, mutta eikö siis onnistu
Cmd+Alt+Shift (PC:llä korvaa Cmd –> ctrl) yhdistelmällä?
Yritin ladata viimeistä Scribus-ohjelmistoa MacBook Pro:lle. Lataus ilmeisesti onnistui, mutta kun yritin avata ohjelmiston, kone ilmoitti, että ”Scribus.app ei ole avattavissa, koska Apple ei voi tarkistaa sitä haittaohjelmien varalta. Mitä teen?
Hei,
Täältä löydät ohjeita vahvistamattomien ohjelmien avaamiseen: https://support.apple.com/fi-fi/HT202491
Kiitos tästä vinkistä. En ole tiennyt Scribus ohjelmasta ja tämän monipuolisista työkaluista. Veljeni yrityksessä on käytössä varsin monipuolinen PDF-ohjelma mutta en tiedä onko kyseessä maksullinen ohjelma. Mainitsemasi julisteiden muokkaus ja interaktiiviset PDF-lomakkeet ovat itsellä ajoittaisia vapaa-ajan tehtäviä.
Hei, hieno kuulla että tästä on hyötyä! 🙂
Hei
Olen taitellut yhtä A5 vihkoa scribuksella. Mutta nyt tuli tarve tehdä A7 kokoinen ”taskukirja” siten että tulostan sen A neloselle kaksipuolisena. Pystyykö sen tekemään scribuksella. Tarve on että osa sivuista tulostu A neloselle väärinpäin, jne. Tekisin taskukirjan siis siten että A nelosta taitellaan ja lopuksi taskukirjan reunat leikataan jolloin tulee A7 sivuinen kirjanen. Tarve on neljä A nelosta eli 64 sivuinen kirjanen. Vai osaako joku ehdottaa jotain muuta tapaa hommaan.
Hei, En ole nyt muutamaan vuoteen pyöritellyt Scribusta itse ollenkaan kun töissä kaikki tehdään ID:lla. Jos tulostat sen itse niin onnistuisiko että teet 8 A4sta ja jaat ne apuviivoilla osiin. Sitten sijoitat sisällöt kuten ne lopulliseen tulee, eli väärinpäin olevat sisällöt väärinpäin. Kannattaa tehdä ihan paperista malli itselle. Jos menee painoon niin juttele painon kanssa.
Kiitos, tuollaista itsekin ajattelin kun en löytänyt ohjelmasta moista ominaisuutta.
Hei Annukka1
Huomasin että työskentelet nykyisin ID’llä. InDesign’n sivulla annettiin varsin myönteinen kuva saksalaisesta VivaDesigner taitto-ohjelmasta. Onko sinulla siitä jonkinlaista kuvaa. Miten sitä voisi vertailla InDesigneen.
Teen vieläkin julkaisuja PageMaker 65 ohjelmalla. Vuosia yritin Scribuksen käyttöä, mutta käyttö jäi vain yksinkertaisten pienien töiden tekemiseen, koska se taipui mielestäni huonosti isompien julkaisujen tekoon. Liekö vika ollut vain miehessä?
Nyt kun vanhasta XP-kone vaurioitui ja eikä siihen sopivia muistipiirejä enää ole saatavissa ja kun virtaalikoneessa PageMaker tuppaa kaatuilemaan olen katsellut VivaDesigneriä, jotta julkaisujen taittoharrastus voisi jatkua.
Hei Pentti,
Täytyy heti myöntää etten ole koskaan kuullutkaan Viva Designerista! Mutta aina kiinnostavaa oppia uusista ohjelmista. Mä silti lähtisin suosittelemaan sinulle Affinityn Publisheria taittoja varten. Se on edullinen ja vaikka suht uusi taitto-ohjelmien saralla, on sillä jo laaja tyytyväinen käyttäjäjoukko. Mulla on se ostettuna mutta yhtään en ole ehtinyt vielä pyöritellä…
Publisher
Olen ihan aloittelija taitto-ohjelman käytössä. Olen aloittanut kirjan taittamisen scribuksella, versio 1.4.8. Olen nyt tehnyt 36 sivua, tekstiä ja paljon kuvia. Vielä pitäisi tehdä ainakin 200 sivua. Nyt yhtäkkiä en saa tuotua kuvia asiakirjaan. Yhden kuvan kerrallaan, ja sitten pitää sulkea ohjelma, avata uudelleen ja taas saa tuotua yhden kuvan. Pystyn kyllä tekemään kuvakehyksen, ja klikkaamaan hae kuva, mutta kun olen valinnut kuvan, kehykseen ei tule mitään. Lisäsin äskettäin uusia sivuja, voiko se johtua siitä? Vai missä mahtaa olla vika?
Hei, en ole muutamaan vuoteen enää käyttänyt Scribusta, joten menee arvaamalla. Jos ongelma ei ole koneesi teho, niin kokeile tehdä niin että valitse kuvat resurssienhallinnassa ja raahaa ja pudota ne Scribus sivulle. Scribus en pitäisi luoda niille kehykset autona ja sitten vaan siirrä ne oikeille sivuilleen. Onnistuuko?
Hei.
Vieläkö tiedät vaihtoehtoisia taitto-ohjelmia PC-ympäristössä ja Windows 10:llä toimivia, jotka ovat Adoben vastaavaan ohjelmistoon nähden huomattavasti edullisempia ellei jopa ilmaisia?
Harri
Hei,
Jos minulla ei olisi InDesignia, käyttäisin tätä: https://affinity.serif.com/en-gb/publisher/
Hei Annukka Leppänen,
Kiitos, kun ehkä ehdit vastata kahteen alkukysymykseen ?
1. Miten viedään teksti kaksi-palstaiseksi ?
2. Miten kuvia sijoitetaan leipätekstin lomaan ?
Tarkoitus olisi tehdä laajahkon kirjan sellainen pdf-formaatti, jonka pohjalta kirjapaino voi painaa teoksen. Kirjassa olisi tekstiä n 50 word A4-sivua kirjasinkoolla 12. kuvia noin 200 kpl. Kirjan sivukoko olisi noin A4 pystyssä tai hiukan pienempi.
Harjoittelen Scribuksen käyttöä ja olen vielä epävarma onnistumisesta.
Kysymys 1.
Miten onnistuisi tekstin teko kaksipalstaiseksi ? Siis joka sivulla teksti kahdelle palstalle. Löytyykö Scribuksesta valmis ominaisuus.
Kysymys 2.
Aloittelijana en vielä onnistunut sijoittamaan valokuvia esim 5-sivuisen tekstipätkän sisälle sopiviin kohtiin? Miten tämä tapahtuu ?
t. Antti
Hei Antti,
Olen itse lakannut käyttämästä Scribusta pari vuotta sitten, enkä enää pysty antamaan yksityiskohtaisia ohjeita sen käytöstä. Kaikki ohjeeni Scribukselle löytyvät tältä sivulta: https://www.annukka.info/tag/scribus/
Siellä mm kerrotaan palstojen asettamisesta, toivottavasti ohje toimii yhä.
Tsemppiä kirjan tekoon!