InDesign kappaletyylit Kappaleviivat

InDesign kappaletyylit Sarkain
2015/09/26
InDesign kappaletyylit Kappaleiden varjostus
2015/09/28
Näytä kaikki

InDesign kappaletyylit Kappaleviivat

Tämä ohje on osa InDesignin kappalemuotoilut sarjaa. Tässä osassa tutkaillaan miten saadaan tekstikappaleen ylä-, ala tai molemmille puolille viivat.

Muut osat löydät esim siirtymällä sivun alalaitaan ja napsauttamalla avainsana-listasta InDesign-kohtaa. Siirryt InDesign aiheisten artikkelien arkistoon.

Indesign kappaleviivat

Rastita Esikatselu kohta niin näet heti miten asetukset vaikuttavat viivoihisi.

Ikkunan yläreunassa olevasta pudotusvalikosta voit valita, tuleeko viiva kappaleen ylä- vai alapuolelle. Jos haluat viivan sekä ylä- että alapuolelle, varmista, että Viiva käytössä-kohta on valittu molemmissa asetuksissa.

Valitse Viivan paksuus -kohdassa jokin valmiista arvoista tai kirjoita haluamasi paksuus. Jos valitsit Viiva alapuolella -asetuksen, paksuuden lisääminen kasvattaa viivaa ylöspäin. Jos taas valitsit Viiva yläpuolella -asetuksen, paksuuden lisääminen kasvattaa viivaa alaspäin.

Valitse Viivan päällepainatus, jos kappaleviiva tulostetaan toisen värin päälle ja haluat välttää kohdistusvirheet painossa.

Valitse Väri. Jos valitset Tekstin väri -vaihtoehdon, viivasta tulee samanvärinen kuin kappaleen ensimmäinen merkki (Viiva alapuolella -asetus) tai kappaleen viimeinen merkki (Viiva yläpuolella -asetus). Voit myös vaihtoehtoisesti valita Sävyn.

Jos olet määrittänyt Viivan tyypiksi jonkin muun kuin yhtenäisen viivan, voit muuttaa katkoviivan tyhjien kohtien ulkoasua valitsemalla niillekin oman värin tai sävyn.

Viivan leveys-kohdasta voit valita joko vaihtoehdon Teksti (tekstin/palstan vasemmasta reunasta rivin loppuun) tai Palsta (palstan reunasta reunaan).

Määritä viivan pystysijainti kirjoittamalla Siirtymä-arvo. Viivoja tehtäessä ota huomioon niiden sijoittuminen suhteessa tekstiisi (Lainaus Adoben ohjeesta): ”Kappaleen yläpuolella olevan viivan siirtymä mitataan ylärivin perusviivasta viivan alareunaan. Kappaleen alapuolella olevan viivan siirtymä mitataan tekstin alimman rivin perusviivasta viivan yläreunaan.” Esimerkki: Tekstikenttään on asetettu alaviiva (keltainen) ja yläviiva (magenta). Molempien paksuus 20 mm. Todellisuudessa magentasta tulee leveämpi:

Indesign kappaleviivat

Pidä kehyksessä. Jos haluat, että tekstin yläpuolella oleva viiva piirretään tekstikehyksen leveydelle (Kun valintalaatikon poikki menee vaakaviiva, ei valinta ole käytössä. Tämä kohta ei esim ole käytössä tekstin alapuoliselle viivalle)

Vasen sisennys ja Oikea sisennys määrittävät viivan sisennyksen. Näiden ja siirtymän avulla voit helposti luoda värillisiä kehyksiä tekstilohkojen taakse vanhemmissa ID:ssa. Uusissa voit käyttää varjostusta.

viivan sisennys

Viivojen luovasta käytöstä löytyy paljon ohjeita englanniksi, aloita vaikka todella hyvästä ja selkeästä M. Murphyn videosta tai Creative Curion ohjeesta. Molemmat muutaman vuoden takaa, mutta itse systeemihän ei ole muuttunut yhtään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Spam Blocking by WP-SpamShield

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.