Edellisessä artikkelissa asennettiin Inkscape, asetettiin käyttiksen kieli suomeksi ja säädettiin pohjan kokoa. Tässä jutussa edetään katselemaan työtilan osia, tilan käyttöä ja tehdään tallennus.
Työtila on järjestetty kuten useimmat graafiset ohjelmat. Yläosassa Valikkorivin alla on 1) Commands bar (Komentorivi). Sen alla 2) Tool Controls bar (Työkalujen asetukset), jonka ulkoasu vaihtelee sen mukaan mikä 3) Työkalurivin työkaluista on valittuna.
Oikeassa reunassa on 4) Snap controls bar, alareunassa 5) Tilarivi ja 6) Paletti. Pohjaasi ympäröivät 7) Viivaimet. Pohjaasi ympäröivät myös normaalisti Vierityspalkit.
Jos jokin paneeleista puuttuu tai haluat piilottaa jonkun, napsauta Näytä-valikon Show/Hide kohdan kautta haluamaasi paneelia.
Työtilassa liikkuminen ja zoomailu ovat tärkeitä sujuvan työskentelyn kannalta. Zoomailu hoituu useammalla tavalla:
Jos olet zoomannut niin lähelle, ettei koko pohja mahdu näytölle, joudut liikkumaan pohjassa ja siihen käytetään Vierityspalkkeja, mikä on hidasta. Nopeammin selviät painamalla Välilyöntinäppäimen alas jolloin työkalu muuttuu nelipäiseksi nuoleksi ja voit siirrellä pohjaa ruudulla. Kun irrotat Välilyönnistä, palaa aiempi työkalu käyttöösi.
Inkscapeen voi tuoda (Tiedosto/Tuo) ja siellä voi avata SVG, SVGZ, PDF ja Adobe Illustrator (.ai) muotoja. Tuoda voi lisäksi CDR (CorelDraw) VSD (Visio) natiivitiedostoja.
Laajennuksien avulla voi avata myös PostScript ja EPS tiedostoja. Inkscape osaa myös tuoda melkein kaikki tunnetut rasteritiedostomuodot kuten JPEG, PNG, GIF jne, mutta osaa viedä (Tiedosto/export) vain PNG muodossa. Tallennus (Tiedosto/Tallenna) onnistuu mm. SVG, SVGZ, PDF, Postscript/EPS/EPSi, .tex, .pov, HPGL, FXG, SIF ja HTML5 Canvas muodoissa. Katso kaikki mahdolliset tallenna-ikkunan Muoto-valikosta: