Adobenkin oli pakko hypätä generatiivisten tekoälymallien kelkkaan ja tuoda markkinoille oma versionsa. Adobe Fireflyn beta versio julkaistiin maaliskuun lopulla (2023). Kokeiluun tarvitaan Adobe tili ja pääsyä testailemaan pitää pyytää erikseen täyttämällä lomake Fireflyn sivustolla. Itselläni pyyntö meni läpi parissa päivässä.
Tekoälyn käyttö ei sinänsä ole Adobella uusi asia. Sensei on Adoben tekoäly- ja koneoppimisteknologia, joka toimii kaikissa Adoben ympäristöissä. Esimerkiksi Photoshopin käyttäjät ovat sen kanssa tekemisisssä aina kun käyttävät vaikkapa sisältötietoista täyttöä tai objektin valintatyökalua. Teknologian tarkoituksena on yksinkertaistaa ja nopeuttaa tehtäviä, joiden tekemiseen menisi aikaa ja vaivaa jos ne tehdään manuaalisesti.
Tekoälyllä luotujen kuvien kohdalla on puhuttu paljon tekijänoikeuksista ja ongelmista liittyen mallien kouluttamiseen. Adobe on pyrkinyt ”eettisempään” ratkaisuun kouluttamalla Fireflyta sadoilla miljoonilla Adobe Stockin kuvapankkikuvilla, sekä avoimesti lisensoiduilla kuvilla, ja kuvilla joiden tekijänoikeudet ovat rauenneet. Tarkoituksena on kehittää kompensointimalli jolla Adoben Stockiin materiaalia tuottavat hyötyisivät Fireflysta. Adobe pyrkii myös estämään taiteilijoiden nimen käytön osana syötettä ja kunnioittaamaan ”Do Not Train” tagia, jolla voi merkitä ne kuvansa joita ei halua käytettävän tekoälyn koulutukseen.
If Adobe users ask the system for an image in the style of a particular artist, ”it won’t generate an image that is aping that person’s style,” Greenfield said. ”You as an artist can merchandise this. If someone wants to use your style, you can actually sell a customer the right to use your style.”
Reuters
Kaiken tämän on tarkoitus ennen kaikkea varmistaa, että Fireflylla generoitu materiaali tulee olemaan myös kaupallisesti käytettävää.
Adoben mainosvideo Fireflysta esittelee asioita joita kaikkia ei vielä ole käytössä, niitä kehitellään ja julkaistaan vasta tulevaisuudessa (mm. asioiden korvaaminen toisilla, älykkäät muotokuvat missä esim ikää ja valaistusta voi muuttaa, 3D objektien muuttaminen halutunlaisiksi ja sijoittaminen mihin tahansa ympäristöön, chattipohjainen kuvien editointi, tekstisyötteestä vektorikuvien luominen ja useiden kuvien yhdistäminen yhdeksi). Itse odotan lupailtuja malleja, joita voi kouluttaa omalla datalla ja mahdollisuutta tuoda Firefly:n omia luonnoksia, joita voisi työstää tekoälyllä eteenpäin.
Betassa pääsee testaamaan tekstistä kuvaksi ja tekstin täyttö kuviolla mallia.
Vaikka Fireflyn betamallit toimivat samalla idealla kuin muutkin, eli tekstisyötteen perusteella, on käyttöliittymässä otettu muutamia askelia eteenpäin lisäämällä mahdollisus säätää kuvaa erilaisten visuaalisten työkalujen kautta. Alla tekemäni kaksi lyhyttä videota joissa käyn malleja tarkemmin läpi. Ensin tekstistä kuvaksi ja sitten tekstin täyttö kuviolla: