Kuvittajien ja digimaalaajien iloksi on Kritassa ollut versiosta 2.5 lähtien Sven Langkampin kehittämä Compositions-paneeli. Sen idea on yksinkertaisesti tallentaa ja esittää tasojen näkyvyystiloja.
Usein kuvituksia tehdessä tulee tallennettua erilaisia versioita samasta työstä jotta voisi vertailla niitä. Compositions helpottaa hommaa sikäli, ettei enää tarvitse tehdä erillisiä tiedostoja, tasot riittävät ja Compositions-paneeliin tallennetut erilaiset tasonäkymät. Kuulostaa ehkä hieman epämääräiseltä teoriassa, joten otetaan käytännön esimerkki.
Alla olevassa kuvassa on useita erilaisia vaihtoehtoja mm taustatekstuuriksi. Jokainen tekstuuri on omalla tasollaan.
Jos haluaisin nyt testailla eri taustavaihtoehtoja, tulisi minun joka kerran vaihtaa erinäisten tasojen näkyvyyksiä (silmä-kuvake tasojen vasemmalla puolella). Ja toistaa tätä joka kerran kun haluan tehdä kokeilun uudestaan. Tallennetaan sen sijaan erilaisia näkymiä kompositioiksi. Poistetaan ensin näkyvistä kaikki tasot joita ei haluta tallentaa kompositioon:
Avataan Settings/Dockers/Compositions ja kirjoitetaan alareunan kenttään nimi kompositiolle(1). Sen jälkeen painetaan plussaa kentän perässä(2), jonka seurauksena uusi kompositio on lisätty listaan(3)
Sitten käydään taas muuttamassa kuvaa, eli tässä tapauksessa vaihdetaan tausta ja otetaan tekstuuri pois. Tallennrtaan uusi kompositio kuten edellisessä vaiheessa.
Tätä jatketaan koko työskentelyn ajan, kunnes työ ja kaikki eri versiot ovat valmiit ja ne on tallennettu kompositioiksi. Tämän jälkeen eri versioiden vertailu on helppoa: kaksoisnapsautetaan haluttua kompositiota (sen nimeä) Compositions-paneelissa.
Kompositiot tallentuvat työsi mukana ja mikä parasta: voit viedä ne lopuksi .png muodossa haluamaasi kansioon painamalla Export Composition painiketta Compositions-paneelin oikeassa alareunassa. Krita luo vientitiedostot automaattisesti jokaisesta tallennetusta kompositiosta. Tämä säästää todella paljon aikaa, jos täytyy lähettää asiakkaalle erilaisia versioita työstä!