Krita on ilmainen piirto- ja maalausohjelma, joka on asennettavissa Linuxin lisäksi myös Windows-alustalle (vähintään XP). Mac-koneille toistaiseksi vain epävakaa versio. Krita on suunnattu erityisesti piirtämiseen ja maalaamiseen, eli se ei suoriudu (eikä siis ole tarkoituskaan) ns. perinteisestä kuvankäsittelystä yhtä hyvin kuin esim toinen avoimen koodin ohjelma Gimp. Ero on samantyyppinen kuin kaupallisella puolella Photoshopilla ja Painterilla.
Krita tarjoaa käyttäjälle piirto- ja maalaustyökalut erilaisilla siveltimillä ja tukee piirtopöydän käyttöä. Käyttöliittymäkin on uusimmassa versiossa vihdoin suurimmaksi osaksi suomeksi! Valintojen tekoon on paljon työkaluja ja maskauskin onnistuu. Normaalien (bittikartta) tasojen lisäksi Kritasta löytyvät MangaStudion tapaan vektoritasot. Viivain-työkalulla voi luoda apuviivoja, -ellipsejä, -käyriä ja jopa perspektiiviruudukkoja. Sarjakuvantekijöitä kiinnostanee myös mahdollisuus käyttää valmiita pohjia, kuten esimerkiksi sarjakuvasivua ruuduilla. Krita tukee seuraavia väritiloja: RGBA, Harmaasävy, CMYKA, Lab, YCbCr ja XYZ. (Tästä linkistä pääset lukemaan juuri suomennetun laajemman esittelyn. Lisäys 11.9.2016: Nyt jo osittain vanhentunut)
Olen seurannut Kritan kehittelyä jo pitkään ja odottanut tätä vakaan Windows version julkaisua. Parin päivän pyörittelyn perusteella vaikuttaa erittäin hyvältä. Käyttöympäristö ja logiikka kuitenkin erilainen kuin muissa vastaavissa ohjelmissa, joten laittelen tästäkin ohjelmasta ohjeita tulemaan tänne blogiin sitä mukaan kun itse tutustun siihen. Uusin versio on 2.8.3, mutta kuulin juuri, että seuraava julkaisu; 2.9 on viimeistelyä vaille valmis ja sisältää mahtavia uusia ominaisuuksia. Lisäys 27.2.2015: Krita 2.9 julkaistu!
Napsauta Downloads-linkkiä sivun yläreunassa
Valitse oma käyttöjärjestelmäsi ja jos kyseessä Windows, valitse onko se 32-vai 64-bittinen. Tästä linkistä ohjeeseen, jossa neuvotaan mistä asia selviää. Windows 10:ssä löydät tiedon Asetuksista (-> Järjestelmä->Tietoja):
Lisäys 6.6.2016: Krita 3 ilmestynyt ja latausikkuna muuttunut hieman. Mukana myös ns kannettavan (Portable) version asennustiedostot. Voit kopsata sen tikulle ja ajaa ohjelmaa sieltä, jos et halua asentaa, tai ei ole tilaa kovalevyllä.
Saat ladattua koneellesi nk. Installerin, eli asennusohjelman.
Kaksoisnapsauta sitä ja asennus alkaa Tervetuloa viestillä. Paina siinä Next (Jos saat sitä ennen Suojausvaroituksen järjestelmältä, paina varoitusikkunassa Suorita-painiketta.)
Seuraavaksi hyväksy lisenssi laittamalla raksi ruutuun ”I accept the terms…” ja paina Next.
Aukeaa ikkuna jossa voit valita mitkä ominaisuudet asennetaan. Napsauta pikku kuvaketta jonka vieressä nuoli ja valitse haluamasi kohta. Itse napsautin ylintä listassa. Jos oletussijainti C:/ asemalla kelpaa paina Next. (Jos ei, paina Browse ja valitse uusi paikka asennukselle.)
Paina sitten aukeavassa ikkunassa Install-painiketta.
Tässä kohtaa tuli ainakin omalla koneella pitkä tauko ja sen lopuksi vielä yksi varoitusikkuna Windowsilta, eli anna lupa suorittaa siinäkin kohtaa.
Asennus käynnistyy ja sekin kesti varsin pitkään. Mutta valmista tuli lopulta ja ohjelman löytää sekä käynnistysvalikosta että työpöydältä kuvakkeensa avulla.