Opas tekoälyn hyötykäyttöön

Adobe Firefly logo
Kokeilussa Adobe Firefly
2023/03/26
Näytä kaikki

Opas tekoälyn hyötykäyttöön

Hyödynnä tekoälyä käytännön asioissa kansikuva. Nainen jonka päällä kulkee koodia ja värejä.

Ihmiset kysyvät minulta usein miten tekoälyä voi käyttää. Tässä yleiskatsaus ja paljon linkkejä.

Tekstin on kirjoittanut Ethan Mollick 29.3.2023 ja sen englanninkielinen versio löytyy täältä.

Suomennos: Annukka Leppänen

Elämme käytännöllisen tekoälyn aikakautta, mutta kaikki eivät ole tutustuneet siihen vielä, tai jos ovat, saattavat he silti miettiä mistä kaikki hössötys johtuu. Siksi tämä opas. Tämä on muokattu versio aiemmin oppilailleni tekemästä, sillä moni asia on muuttunut. Tämä on yleiskatsaus tavoista, joilla tekoäly saadaan tekemään käytännön asioita.

Syy miksi ihmiset eivät ymmärrä mitä tekoäly voi tehdä

Isot kielimallit kuten ChatGPT ovat erittäin voimakkaita, mutta rakennettu tavalla, joka saa ihmiset käyttämään niitä väärillä tavoilla. Kun puhun ihmisille, jotka ovat kokeilleet ChatGPT:tä, kuulen usein saman tarinan.

Ensimmäinen asia, jota tekoälyllä yritetään tehdä, on homma josta se suoriutuu heikoiten: käytetään sitä kuin Googlea: kerro yrityksestäni, etsi nimeni jne. Vastaukset ovat kauheita. Useimpia malleja ei ole yhdistetty internetiin, ja jopa ne, jotka on, keksivät tietoja. Tekoäly ei ole hakukone, joten ihmiset poistuvat pettyneinä.

Toisekseen saatetaan yrittää jotain spekulatiivista, käyttää tekoälyä kuten Alexaa, ja kysyä kysymyksiä esim tekoälystä itsestään. Viekö tekoäly työni? Mistä ruuista pidät? Näidenkin vastaukset ovat kauheita. Yhtä lukuun ottamatta suurin osa tekoälyjärjestelmistä on täysin vailla persoonallisuutta. Niitä ei ole ohjelmoitu olemaan hauskoja kuten Alexa, eivätkä ne ole tulevaisuuden ennustajia. Joten ihmiset poistuvat pettyneinä.

Ne jotka jäävät, alkavat kysyä kiinnostavampia kysymyksiä, joko huvikseen tai muistellen lukioaikaisten esseiden kysymyksiä: kirjoita artikkeli miksi sorsat ovat parhaita lintuja. Miksi Sieppari ruispellossa on hyvä romaani? Nämä ovat parempia. Tuloksena ihmiset saavat tekstikappaleita aiheista, joista eivät ole erityisen kiinnostuneita, ja se on ihan OK. Tai tekstiä aiheesta, jonka asiantuntijoita ovat, ja huomaavat puutteita. Mutta se ei ole erityisen hyödyllistä, eikä erityisen hyvin kirjoitettua. Yleensä ihmiset lopettavat tässä vaiheessa, vakuuttuneina siitä, että tätä tullaan käyttämään kouluissa huijaamiseen, mutta ei juuri muuhun.

Mikään näistä ei ole asia, missä tekoäly on hyvä, tai missä se voi olla avuksi. Ne voivat sokaista sinut näiden työkalujen todelliselle voimalle. Haluan esitellä sinulle sekä innostavia, että jopa pelottavia tekoälyn käyttötarkoituksia.

Kuusi isoa kielimallia

Aloitetaan kuuden ison saatavilla olevan kielimallin esittelyllä. Niiden hinnat vaihtelevat ilmaisen ja 20 dollaria kuukaudessa välillä.

Neljä ensimmäistä (mukaanlukien Bing) ovat kaikki OpenAI:n järjestelmiä. OpenAI:n ChatGPT:ä on nykyään kaksi: 3.5 ja 4. Varhaisempi malli aloitti nykyisen tekoäly villityksen marraskuussa 2023, kun taas malli 4 julkaistiin keväällä 2023 ja on paljon voimakkaampi. Uusi variaatio taas käyttää lisäosia, joiden avulla se yhdistyy internetiin ja muihin appeihin, mutta se on vasta testivaiheessa tätä kirjoittaessa. Jos et ole koskaan maksanut OpenAI:sta, olet käyttänyt mallia 3.5. Lisäosa-versiota lukuun ottamatta mikään näistä malleista ei ole yhteydessä nettiin.

Microsoftin Bing käyttää mallien 4 ja 3.5 sekoitusta. Se on yhteydessä nettiin. Bing on outo, mutta voimakas. Tässä on oppaani sen käyttöön (eng.). Näiden lisäksi Google on julkaissut tekoälyn nimeltä Bard, joka on pettymys (he tosin saattavat esitellä vaikuttavampia malleja pian). Anthropic on julkaissut Clauden, joka on suunnattu enemmän yrityskäyttäjille.

Mitä voit tehdä näillä järjestelmillä?

Kirjoita

Avoimen lähdekoodin vaihtoehto: Toistaiseksi ei mitään
Paras ilmainen: Bing ja ChatGPT 3.5
Maksullinen: ChatGPT 4.0/ChatGPT lisäosilla

Toistaiseksi mikään yleinen tekoäly työkalu ei yllä lähellekään GPT-4:sta, jota voit käyttää Bingin kautta ilmaiseksi tai maksamalla $20/kk ChatGPT:stä. GPT-3.5 on myös hyvä kirjoittamaan ja paljon nopeampi. Olen tehnyt paljon kokeiluja miten käyttää tekoälyä kirjoitusavustajana, ja tässä lista miten sitä voi hyödyntää:

  • Kirjoita paremmin. Liitä oma tekstisi ChatGPT:n. Pyydä sitä parantelemaan sisältöä, tai pyydä ehdotuksia Kuinka parannella sitä tietylle yleisölle. Pyydä siltä 10 luonnosta täysin erilaisilla tyyleillä. Pyydä tekemään tekstistä elävämpää, tai lisäämään esimerkkejä (muista, että se “muistaa” vain parituhatta sanaa tekstiä.)
  • Käytä tehtävissä apuna. Tekoäly osaa kirjoittaa sähköposteja, luoda myyntipohjia, antaa seuraavat askeleet yrityssuunnitelmaan, ja paljon muuta. Asiat jotka sain tehtyä AI:n avulla 30 minuutissa (eng.).
  • Avaa lukkoja (eng). Tehtävästä on helppo harhautua kun kohtaa haasteita. Tekoälyn avulla pääset taas vauhtiin.

Huolenaiheita: yrittäessään vastata kysymyksiisi, tekoäly alkaa helposti “hallusinoimaan” ja tuottaa vääriä tietoja. Se voi kehittää täysin väärää sisältöä todella uskottavasti. Korostan: tekoäly valehtelee jatkuvasti ja hyvin. Jokaikinen fakta tai informaation palanen, jonka se kertoo voi olla väärä. Sinun täytyy tarkistaa kaikki. Erityisen vaarallista on pyytää sitä laskemaan, antamaan referenssejä, lainauksia, sitaatteja ja infoa netistä (malleilta jotka eivät ole kytkösissä nettiin). Bing ja ChatGPT-4 ovat parempia tässä. Opas hallusinaatioiden välttämiseen (eng).

Tekoäly ei myöskään perustele, se vain antaa sellaisen kuvan. Jos pyydät sitä perustelemaan miksi se kirjoitti jotain, se antaa vastauksen, mutta vastaus on keksitty. Se vain luo tekstiä, joka kuulostaa perustellulta, mutta tekoäly ei pysty arvioimaan omia vastauksiaan. Järjestelmässä on varmasti puolueellisuutta ja asenteita, mutta itsearvioinnin puuttuminen tekee niiden havaitsemisen vaikeaksi.

Tekoälyä voidaan myös käyttää epäeettisesti manipulointiin tai huijaamiseen. Sinä olet vastuussa näiden työkalujen tuotoksista.

Tee kuvia

Avoimen lähdekoodin vaihtoehto: Lataa Stable Diffusion
Paras ilmainen, joka vaatii kirjautumisen: Bing tai Bing Image Creator (käyttää DALL-E), Playground (käyttää useita malleja)
Paras: Midjourney

Kolme isoa kuvageneraattoria:

  1. Stable Diffusion, avoimen lähdekoodin ohjelma ja jota voit käyttää miltä tahansa tehokkaalta tietokoneelta. Vaatii vaivaa Saada se toimintaan, koska pitää oppia luomaan käskyjä, mutta sen jälkeen sillä saa upeita tuloksia. Se on erityisen hyvä yhdistämään tekoälyä muihin lähteisiin. Stable Diffusion opas englanniksi (lue sekä osa 1, että 2).
  2. DALL-E, OpenAI:lta, joka on sisään leivottu Bingiin (käytä luovaa tilaa – creative mode) ja Bingin image creatoriin, kuvan luojaan. Järjestelmä on hyvä, mutta hieman vähemmän voimakas kuin…
  3. Midjourney, joka on paras järjestelmä vuoden 2023 alussa. Sillä on Matalin oppimiskäyrä kaikista järjestelmistä: kirjoita ”asia-jonka-haluat-nähdä –v 5” (–v 5 lopussa on tärkeä, se käyttää uusinta mallia) ja saat upeita tuloksia. Midjourney vaatii Discordin (ja käskyt pitää antaa englanniksi). Discordin käyttöopas (eng.)

Käyttökohteita:

  • Kuvita esityksiä tai raportteja
  • Luo tuotekuvia
  • Luo designmalleja
  • Luo malleja appeista tai websivuista
  • Luo logoja
  • Huvin vuoksi
van Gogh vaikutteiset tenniskengät ja auringonkukkia

Van Gogh vaikutteiset tennarit, Midjourney. Lisää tässä ketjussa

Huolenaiheita: Nämä järjestelmät on rakennettu mallien ympärille, joissa on sisäänrakennettuja ennakkoasenteita, koska ne on koulutettu internet datan pohjalta (jos pyydät mallia luomaan kuvan yrittäjästä, saat luultavasti enemmän kuvia miehistä kuin naisista, jollet määrittele “naisyrittäjä”). Kokeile Diffusion Bias Exploreria nähdäksesi asenteet toiminnassa.

Lisäksi nämä järjestelmät on koulutettu internetistä löytyvällä taiteella tavoilla jotka eivät ole läpinäkyviä ja potentiaalisesti tekijänoikeudellisesti tai eettisesti kyseenalaisia. Vaikka teknisesti omistat tekijänoikeuden kuviin, ovat juridiset säännöt yhä epäselvät.

Toistaiseksi kuvageneraattorit eivät osaa luoda tekstiä, vain muotoja jotka muistuttavat tekstiä. Kädet alkavat onnistua paremmin.

Ideoi

Avoimen lähdekoodin vaihtoehto: Ei mitään erityisen hyvää
Ilmainen: Bing ja ChatGPT 3.5
Maksullinen: ChatGPT 4.0/ChatGPT lisäosilla

Huolimatta kaikista (tai itseasiassa niistä johtuen) tekoälyn rajoituksista ja outouksista, se on täydellinen ideoiden generointiin. Usein tarvitaan paljon ideoita, jotta saadaan hyviä ideoita. Kaikki eivät ole hyviä kehittelemään ideoita, mutta tekoälyltä niitä tulee paljon. Ovatko kaikki hyviä tai järkeviä? Ei tietenkään. Mutta voivat herättää sinussa uusia ajatuksia.

Miten teet sen? Pyydä uusia ideoita ja se tuottaa niitä. Tai hyödynnä kehittyneempiä tekniikoita. Tässä opas niihin (eng.).

Tee videoita

Paras animointityökalu: D-iD
Paras äänen kloonaaja: ElevenLabs

Nykyään on helppoa luoda video, jossa esiintyy kokonaan tekoälyllä generoitu hahmo lukemassa tekoälyn kirjoittamaa käsikirjoitusta, puhumassa tekoälyn tekemällä äänellä, animoituna tekoälyllä.

Se voi myös syväväärentää ihmisiä, kuten tässä videossa missä deepfakeasin itseni. Ohjeet ja lisäinfo täällä (eng.). (Deepfakesta suomeksi Wikipediassa). Käytä varoen, mutta saattaa olla hyvä selitysvideoita ja ohjeita varten. Muutaman kuukauden kuluttua saatat kyetä luomaan videoita tekstikehotteiden perusteella, joten pysy kuulolla. (Suom. huom. Onnistuu jo nyt, mutta tulokset vielä huonoja)

Huolenaiheita: Deepfaket ovat suuri huolen aihe, ja näitä järjestelmiä tulee käyttää eettisesti.

Koodaa

Jos osaat koodata: ChatGPT-3.5
Jos et: ChatGPT-4

GPT-3.5 on tehokas koodauskaveri. Mutta GPT-4 on vielä parempi. Olen käyttänyt sitä kirjoittamaan ohjelmia Pythonissa ja Unityssa (kieliä, joista en tiedä yhtään mitään) kertomalla mitä haluan: ”Haluan luoda Amazon Echo ominaisuuden joka väläyttelee valoja sinisenä ja vihreänä kun sanon sanan juhlat. Voitko tehdä sen?” Onnistui ja nyt valoni välkehtivät vihreinä ja sinisinä. Se kertoi mitkä tiedostot piti ladata, mille sivuille piti mennä ja mitä piti tehdä. Kun tuli virheitä, kopioin ja liitin ne sisään ja GPT korjasi koodin ja kertoi miten ongelmat ratkaistaan. Minun ei tarvinnut tietää mitään. Pystyt nyt koodaamaan. Kokeile.

Opi asioita

Avoin lähdekoodi: Ei vielä mitään
Best free option: Bing and ChatGPT 3.5
Paid option: ChatGPT 4.0/ChatGPT with plugins

Tekoäly on hyvä työkalu oppimiseen ja tutkimiseen.  Olen kirjoittanut miten sitä voi käyttää opetuksessa (eng.) ja miten se auttaa tekemään opettajien elämästä helpompaa ja oppitunneista tehokkaampia (eng.), mutta se voi toimia myös itsenäisen oppimisen apuna. Muutama tapa tehdä se ChatGPT:ssä:

  • Yhteenvetoja teksteistä. Olen liittänyt ChatGPT:hen useita akateemisia artikkeleita ja pyytänyt niistä yhteenvetoja. Onnistuu hienosto! (Pidäthän mielessä koko rajoituksen) Ja mikä vielä parempaa, voit sen jälkeen kysyä jatkokysymyksiä materiaalista: mitä todisteita lähestymistavalle on? Mitä johtopäätöksiä kirjoittajat vetivät? Jne…
  • Apua konsepteissa. Voi pyytää tekoälyä selittämään konsepteja. Ja koska tiedämme että tekoäly saattaa hallusinoida, kannattaa huolella tarkistaa sen tulokset jotain toista lähdettä käyttäen. Tämä auttaa sinua oppimaan ja vahvistaa, että tekoälyn tulos näyttää oikealta. Kun olet varmistanut, että se on oikeassa, pyydä sitä selittämään asia eri tavoin: “kuin olisin 10 vuotias”, “Office-ohjelman käsikirjoituksena” tai ”lääkärintarkistuksen kontekstissa”.Tämä on oppimismatkasi alku, sillä tekoäly tekee usein virheitä yksityiskohdissa.
  • Virheiden selittämisessä: jos teet virheen, kopioi ja liitä virheellinen teksti ja pyydä tekoälyä selittämään virhe, tai käymään asia läpi kanssasi vaihe vaiheelta. Tulokset voivat olla yllättävän hyödyllisiä.

Huolenaiheita: Jos et tarkista onko tuloksessa hallusinoitu, saatat oppia virheellisiä asioita. Käytä tekoälyä lähtökohtana omalle tutkimuksellesi, ei lopullisena tuloksena.

Jos tekoäly ei ole yhteydessä nettiin, keksii se asioita.

Muuta?

Tämä on vasta alkua. Tekoäly kehittyy nopeasti, ja ihmiset keksivät koko ajan uusia käyttötarkoituksia sille. Muista kuitenkin kaksi pääasiaa:

  1. Tekoäly on työkalu. Se ei ole aina oikea työkalu. Harkitse tarkkaan, ottaen sen heikkoudet huomioon, onko se oikea väline tarkoitukseesi.
  2. On monia eettisiä asioita, joista tulee olla tietoinen. Tekoälyn avulla voidaan loukata tekijänoikeuksia, huijata, varastaa toisten töitä, manipuloida. Se miten tietty malli on rakennettu ja kuka hyötyy sen käytöstä ovat monimutkaisia asioita, eivätkä vielä kovin selkeitä. Loppujen lopuksi sinä olet vastuussa näiden työkalujen eettisestä käytöstä.

Elämme hyvin nopeasti kehittyvän vallankumouksen varhaisia vaiheita. Onko muita tapoja, joita haluaisit jakaa? Kerro kommenteissa.

Tämän artikkelin lisenssi: https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/deed.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Spam Blocking by WP-SpamShield

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.