Ostin nelisen vuotta sitten Surface Pro 3:n koska tuli reissattua paljon työn takia ja tarvitsin kevyen tietokoneen, joka pyörittää ohjelmia (etenkin Photoshop ja Clip Studio) ja jossa olisi mahdollisuus piirtää suoraan näytölle. SP on palvellut minua hyvin, mutta kovan käytön takia sen akku ei enää ole entisensä ja ryhdyin etsimään korvaavaa laitetta tilalle.
iPad on tähän asti jäänyt listalta koska siihen ei saa ohjelmien täysversioita, mutta nyt Photoshop iPadille on jo testivaiheessa käyttäjillä ja Clip Studion versio on hyvin lähellä pöytäversiota. Procreatestakin olin kuullut ja lukenut pelkkää hyvää ja innokas kokeilemaan sitä.
Lisäksi monet käyttäjät kertovat miten ovat iPadin hankittuaan siirtyneet tekemään yhä enenevässä määrin töitä (myös tuotantotyötä, ei vain luonnoksia) sillä, vaikka kotona pöydällä nököttäisi iso Wacomin piirtonäyttö.
I’ve been doing almost all my finished work on an iPad Pro lately. #ttrpg #dnd #osr pic.twitter.com/3ikIQ4KFY0
— 𝐅𝐑𝐄𝐍𝐃𝐄𝐍 (@FRENDEN) May 13, 2019
Pakkohan se oli kokeilla. Ja kaupassakin kävi tuuri: outlet osastolta löysin asiakaspalautuksena tulleen lähes iskemättömän 512 Gt:n 3:n sukupolven iPad Pron 12,9 tuuman näytöllä 400 euroa normihintaa (n. 1500 euroa) halvemmalla. Siihen vaan toisen sukupolven Apple Pencil (130 euroa) kylkeen ja piirtelemään. Applen näppiksen (reippaat 200 euroa) padille jätin kauppaan, koska bluetoothilla kaveriksi voi liittää minkä tahansa edullisemman näppäimistön.
Koska en ollut aiemmin vakavissani harkinnut iPadia työskentelyyn, aiheutti erilaisten padien kirjo ensin hämmennystä: mitkä speksit vaikuttavat hintoihin, mikä ero on eri sukupolvilla ja miksi kyniä on kahta erilaista jne jne. Apu löytyi Graffa Suomi-ryhmästä ja Applen omilta sivuilta. Hintaerot syntyvät lähinnä koosta, tallennustilan määrästä ja siitä onko mobiilinettiyhteys vai pelkästään wi-fi. Alla asioita selventävä kuvakaappaus suoraan Applen sivuilta:
Itselle muut mallit eivät olleet vaihtoehto, halusin nimenomaan ison näytön, mahdollisimman tehokkaan laitteen (syitä tähän myöhemmin) ja uudemman kynän. Mutta on paljon ihmisiä, jotka tekevät valtavan upeita töitä muillakin padeilla, jopa ihan pienimmällä iPad Minillä. Ei ne laitteet, vaan taidot ratkaisevat!
Olen kerran kokeillut ekan sukupolven Pencilia ja se oli liian pitkä puikelo makuuni. Uusi on lyhyempi ja paremmin tasapainotettu. Tähän tosin saattaa vaikuttaa käden koko. (Kts vertailukuva kynistä). Lisäksi uusi kynä latautuu kun sen kiinnittää magneettisesta padin kylkeen, vanhemmassa on erillinen latauspää. Pariliitos padin ja kynän välille muodostetaan samoin kiinnittämällä kynä kylkeen. Yhteys on toiminut moitteettomasti ainakin tämän ekan viikon ajan.
Uusi kynä ei ole pyöreä kuten edeltäjänsä, siinä on yksi tasainen reuna, mikä estää pöydältä pyörähtämisen, plus reunaa voi mm. napauttaa pari kertaa sormella sen alaosassa ja vaihtaa siten työkalua esim piirtäessä kynästä kumiin. Vanhemman mallin kynää ei voi käyttää kolmannen sukupolven iPadeissa, eikä uutta kynää vanhemmissa padeissa.
Tehoja näissä uusissa iPadeissa on Applen mukaan enemmän kuin useimmissa läppäreissä, tosin appsit eivät vielä täysin hyödynnä sitä, eli lukemani mukaan isommat projektit (paljon tasoja yms) Procreatessa ja Affinityn Designerissa takkuaa samaan malliin näissä kuin vanhassa kymppi tuumaisessa. Mutta eiköhän asiat korjaannu kun Adoben Photoshop iPadille ja Project Gemini saadaan tulille ja nykyiset appsit päivittyvät. (Tulevaa Photaria on jo demottu iPad Prolla käyttäen satoja tasoja ilman minkäänlaista viivettä suorituskyvyssä!)
Graffa-ryhmässä Eeva kertoo maalanneensa Procreatessa 50×70 cm kokoisia painokelpoisia julisteita ilman ongelmia, ainoa haitta ovat olleet tasojen määrän rajoitukset ja siirtely cloudin kautta, joka on isoissa tiedostoissa hidasta. iPad ei valitettavasti tue ulkoisia tallennuslaitteita. Uusienkaan padien USB-C porttiin ei pysty kytkemään levyä ja katselemaan sisältöä Tiedostot-appsissa. Tämä johtuu käyttiksen rajoituksista ja on asia, jonka moni uskoo korjautuvan jossain tulevaisuuden päivityksessä. Pidetään peukkuja.
Miltä se piirtäminen sitten tuntuu? Eka fiilis oli, että liukkaalta ja muoviselta. Ja huonommalla tavalla liukkaalta kuin esim Surfacella. Siitä huolimatta tekeminen on yllättäen tarkkaa ja hienovireistä. Terän ja pinnan väliin ei jää tilaa. Myöskään lagia, eli että viiva piirtyisi vedon jäljessä, ei ole. Paineentunnistus on erinomainen ja kallistusominaisuus pelkkää plussaa. Ei häviä tässä suhteessa Wacomille yhtään. Teriä ei Applen Pencilissä kuitenkaan ole kuin yhdenlaisia. Niitä kaipaisin Surface Pron ja Wacomin kynien malliin erilaisilla tekstuureilla.
Päätin heti kaupassa, että hommaan omaani näytönsuojan, joka poistaisi liukkautta. Tilasin PaperLiken, vaikka palaute siitä kollegoilta ristiriitaista. Eevasta tuntuma on hyvä vaikka tietenkin suoja himmentää ruutua silloinkin kun haluaa tehdä muuta. Pekka taas päinvastaista mieltä, ei tykkää PaperLikesta ja vinkkasi että mikä tahansa halvempi mattamuovi ajaa saman asian.
Minä olen XP-Pen piirtonäytössäni käyttänyt aina suojia, ja suosinut nimenomaan tuntumaa muiden asioiden (värit ja ruudun kirkkaus) yli, joten en usko PL:n muodostavan ongelmaa. Päivitän artikkelin kunhan suoja Saksasta saapuu ja pääsen testaamaan.
Päivitys 5.8.2019: Suoja saapui ennen jo kesälomaa ja on nyt ollut pari kuukautta asennettuna. Yhdellä sanalla: Tykkään! Ehdottomasti parempi tuntuma piirtämiseen kun kynä ei luistele liian liukkaasti pinnalla. Näyttö himmenee kuten Eeva sanoi, mutta ei häritse minua ollenkaan, edes surffailessa tai lukiessa laitteella.
Vaikka itse tein suojan asennuksen aika lailla samanlaisessa pölyttömäksi suihkutetussa tilassa kuin Surfacen kanssa aikoinaan, jäi sen alle pari pientä pölyhiukkasta ja vaikkeivat ne piirtäessä haittaa, niin esteettistä haittaa on (ilmaa ympärillä). Onneksi suojia tuli kaksi ja kun tulee aika vaihtaa täytyy olla vielä tarkempi.
Tietokoneilla olen piirtänyt maalannut eniten Clip Studiolla ja Photoshopilla. iPadilla pääsin vihdoin testaamaan Procreaten ja kyllä se siinä ympäristössä nousi nopeasti myös omaksi (kuten käsittääkseni aika monen muunkin tekijän) suosikiksi. Pelkistetty siisti työtila, kaikki tarvittavat työkalut, tasot sekä hyvät siveltimet (ja paljon uusia tarjolla netissä). Muuta ei tarvita.
Sekä Procreate että CSP ovat maksullisia. Procreatesta köyhtyy kympin verran kertamaksulla, Clip Studio haluaa joko kuukausi- tai vuosimaksun. (Noin 25€/vuosi). Vaihtoehtojakin on runsaasti. Moni tekee etenkin luonnokset ilmaisilla Adobe Draw ja Adobe Sketch appseilla. Minulta niiden lisäksi vahva suositus ilmaisille Medibangille ja Sketchbookille, sekä maksullisille Affinityn appseille (Designer ja Photo) ja Painstormille.
Kuvittajia, graafikoita ja taiteilijoita, jotka käyttävät iPadia löytyy paljon, tässä ihan muutama jotka kannattaa tsekata jos kaipaat vinkkejä, työkaluja ja inspistä: Ian Barnard, Stefan De Groot, Eric Merced, Jorge Colombo, Mike Henry, Kyle Lambe.
Tässä ensivaikutelmat. Unohdinko jotain, puhuinko omiani, haluatko kertoa oman kokemuksesi? Kommentoi mieluusti!
.
2 Comments
Kiitos hyvästä fiilistelystä! Ajattelin jakaa omaa kokemustani vastaavan laitteen kanssa, sillä jotkut ovat saattaneet törmätä samaan ongelmaan kuin minä:
Itselläni on 12,9 3rd gen. prosta loistavat fiilikset muuten, mutta meni pitkän aikaa ihmetellessä viivan katkeilua ja satunnaista viivanleveyden heittelehtimistä. Vasta runsaan googleilun jälkeen löysin selityksen. Joillakin ihmisillä kämmensyrjäntunnistus aiheuttaa jatkuvia ongelmia. Vasta kun aloin käyttää piirtäessäni hanskaa, ongelmat vähenivät siedettävälle tasolle. Eli jos kämmen tai sormi osuu ruutuun piirtäessäni, seuraa hankaluuksia.
Tämä saattaa olla, hieman yllättävästi, riippuvainen piirtäjästä eikä niinkään laitteesta. Osalla taiteilijoista, joilla on ollut ongelmia, sama vika on esiintynyt kaikilla kolmella laitesukupolvella. Myös näytönsuojan käyttäminen vähentää ongelmaa (kuulemma, en ole vielä kokeillut. Jos Annukka saat testattua sitä paperlikeä niin olisi kiva lukea 🙂 )
Muuten olen ihan myyty. Clip Studion käyttäminen on hinnastaan huolimatta ihan super hommaa. Fiilis kynän ja laitteen toiminnasta on myös ihan ylittämätön. Vähän paperimaisempi tuntuma voisi olla, mutta näinkin tulen hyvin toimeen. 4/5 laite. Ilman kämmenentunnistusongelmaa sanoisin että 7/5 vehje 😉
Kiitos kokemuksen jakamisesta! Itsellä ei ole ollut kämmenongelmia, joten tosi hyvä että kerroit asiasta. Olen juuri palaamassa lomalta ja suoja padiiin hommattu noin kuukausi sitten…päivitän fiilarit kun pääsen kotiin. 🙂