Tässä ohjeessa käydään läpi digitaaliseen maalaamiseen tarkoitetun Paintstorm Studion asetuksia, uuden työn aloitus, tallennus ja sivellinasetuksia. Lue myös ohjelman esittely, jossa lisätietoa mm. latauksesta ja asennuksesta. Ohjelman tekijä on venäläinen, ohjelma on uusi ja tarkempia ohjeita suurimmasta osasta varsinkaan pienempiä yksityiskohtia ei löydy, joten omatkin ohjeeni joiltain osin aika suuripiirteisiä… Päivitän näitä ohjeita heti kun tietoa alkaa löytymään.)
Ennen maalaamisen aloittamista saatat haluta säätää ohjelman käyttiksen värejä ja painikkeiden kokoa (niitä varsinkin jos työskentelet esim Surface Prolla tai jollain muulla tablettitietokoneella.) Valitse File/Options:
Colors/Värit ylhäällä, niiden alla Global scale, joka vaikuttaa käyttiksen painikkeiden ym kokoon. Itsellä ihan tapissa, jotta Surfacella mukavampi käyttää.
Sen alla zoomauksen ja Siveltimen koon muutoksen nopeudet (Zoom speed ja Brush resize) ja Canvas sharpness joka säätää kuinka tarkkana kankaasi säilyy kun zoomaat pienemmäksi. Oletan että jos hommat tökkii työskennellessä, kannattaa asettaa nämä pienille lukemille ja säästää siten koneen resursseja. Rasti ruutuun Bilinear tex. jos sinulla on vanhempi näytönohjain. Zoom on cursor tarkoitus jää toistaiseksi hämärän peittoon, en huomannut eroa suuntaan tai toiseen kursorissa tai zoomauksessa oli raksi tai ei. Show brush cursor raksittamalla saat näytölle pienen kolmion joka osoittaa siveltimen kärjen kohdan. Pixelate on zooming säätelee pikselöitymisen määrää zoomatessa.
File/New avaa hyvin vaatimattoman ikkunan, jossa ei juuri vaihtoehtoja ole.
Pystyt syöttämään kuvasi pikselimitat, mutta et esim. resoluutiota. Jos teet töitä tulostettavaksi tai painoon, saat kuvassa esitetyillä mitoilla A4-kokoisen sivun resoluutiolla 300 ppi. (2480×3508). Lisää tai poista pikseleitä tarpeen mukaan.
Ohjelmalla ei ole omaa tiedostomuotoa, joten suositeltavin tallennusmuoto työtiedostoille, joihin haluat tasot ym mukaan, on .psd, Photoshopin oma muoto, jota Paintstorm käyttää myös. Tarkoittaa myös sitä, että voit täällä avata PS:ssa tehtyjä tasollisia töitä.
Jo ihan lyhyen kokeilun jälkeen tuli tunne, että ohjelma tarvitsee ainakin vielä tällä hetkellä kun se on vasta tiensä alussa, Photoshopin rinnalleen, sillä mm. mahdollisuus käyttää väriprofiileja puuttuu täysin. Yksin tällä ohjelmalla ei kannata siis painotöitä yrittää tehdä! Kun Paintstormissa tehdyn työn avaa PS:ssa saa ilmoituksen, ettei kuvassa ole ollenkaan profiilia. Photarissa (tai muussa värienhallintaa käyttävässä ohjelmassa) siihen voi sellaisen kiinnittää ja sitten lähettää eteenpäin.
Muut tiedostomuodot, joita voit ohjelmassa käyttää: .bmp, .jpg ja .png.
Click here to choose brush icon = Valitse tästä napsauttamalla sivellin ikoni.
Brush categories = Sivellin kategoriat
Load/Save default brush = Lataa/Tallenna oletus sivellin
Switch to simple brush icon mode = Vaihda siveltimien listausnäkymään
Defin brush hotkey = Määrittele siveltimen näppiskomento
Delete brush = Poista sivellin
New brush = Uusi sivellin
Koska siveltimet ovat niin tärkeät ja niiden asemaa tässä ohjelmassa korostettu erityisesti, käydään niiden asetuksetkin läpi
Size – Koko.
Opacity – Värin opasiteetti. Jos käytössä on pyöreä ei-harjas sivellin, on suositeltavaa olla käyttämättä maksimiarvoa, jotta antialiasointi toimisi hyvin.
Transparency – Läpinäkyvyys
Kahden edellisen ero:
Color amount – Värin määrä. Mitä pienempi määrä, sitä enemmän väriä sekoitetaan.
Take underlayers color – Poimii alla olevat värit.
Blend Transp. – sekoita läpinäk. (ei toimi harjassiveltimillä.)
Kuvaan tehty uusi taso päälle. Keskimmäisessä poimittu allaolevat värit, eli asetus päällä. Sekoittaa siis sekä allaolevan kuvan värejä että aktiivisella tasolla olevan kuvan värejä. Oikean puoleisessa se on poissa päältä (eli alla olevan kuvan värejä ei poimita), mutta sekoita läpinäk. (mikä lyhenteen lopun tulee olla on myös mysteeri…) päällä.
Extendtion – Kuinka pitkään sekoitetut värit kulkevat siveltimen mukana. 100=ikuisesti. Suositus perus siveltimelle 0-90 ja harjas siveltimelle 40-90. Tarvitsee toimiakseen rastin ruutuun “Color amount”
Stabilizer – Vakauttaja, kätevä suorien viivojen piirtämisessä.
Spacing – Välistys, siveltimen kärjen merkin välit. Fixation poistaa siveltimen koon käytöstä ja välistys toimii pikseleiden todellisena välinä. Käytä vain litteillä harjassiveltimillä, saattaa vaikuttaa koneen suorituskykyyn. Both axis molemmilla akseleilla. Size connection suhteessa kokoon
Scatter – Sirotus, hajautus Scat. density – edellisen tiheys. Katso video aiheesta:
Angle 1 – viivan muodon kääntökulma
Angle 2 – Toinen kääntökulma.
SqueezeX – Litistää siveltimen muotoa vaakasuunnassa..
SqueezeY – litistää pystysuunnassa.
Dirty mode – Likainen sivellintila. Toimii vain jos «Color amount» päällä.
Preserve main color –säilyttää siveltimen päävärin, likainen tila vaikuttaa vain Color amountissa. Dirty strength – Likaisen tilan voimakkuus. Tärkeä jos teet öljyvärityylillä. Katso video:
Gradient – Liukuväri siveltimen vedossa, kolme eri tyyliä (kaikissa päällä myös Post correction):
1) Stroke 2) Radial 3) Linear
Villus diff. –Lisää kuvioitu harjassivellin efektin
Use texture käytä tekstuuria
Use mask brush käytä maskaus sivellintä
Pressure/Kynän paine, muuta painamalla ikonia Voit käyttää joko manuaalisia asetuksia tai esiasetuksia.
Direction/Kynän suunta.
Tilt/Kynän kallistus.
Rotation/Artpen ominaisuus, kynän kierto.
Direction/Jos piirrät hiirellä voit tästä muuttaa viivan suunnan kulmaa.
Speed/Viivan nopeus
Random/Satunnainen arvo
Transition– muutos
Scale – muutoksen pituus Sequence –Sarja, toistaa muunnoksen kuvion kun se on loppunut.
Pressure scale – Muunnoksen pituus riippuu kynän paineesta. Random scale – Muunnoksen satunnainen pituus.
Speed scale – Muunnoksen pituus riippuu kynän nopeudesta. Siveltimen vedon korjaus.
Linkki apuviivoihin eli Link to guides toimii vain jos viivat on aktivoitu: Menu->Other->Enable guides Oletusasetuksella: Alhaiset arvot etäällä, lähellä horisonttia ja korkeat arvot lähempänä etualaa.
Lisäys 13.8.2015: Video asetuksista
ALT+CTRL – Valitse toinen väri
SPACE+CTRL – Zoomaustyökalu
F – Lataa piirtäessä päävärin
SPACE+ALT – Kankaan kääntö
SPACE+SHIFT – Esikatselu, piilottaa paneelit.
Näppiskartta kokonaisuudessaan.