Tällä kertaa tutustutaan Sivellin-ikkunan kohtaan Kaksoissivellin/Dual Brush. Sen avulla voit yhdistää jonkin toisen siveltimen kärjen nykyiseen siveltimeesi.
Aloita jo tutuksi tulleella rutiinilla, eli valitse pyöreä kovareunainen perussivellin. Napsauta sitten Kaksoissivellin-kohtaa. Valitset nyt kärjen joka tulee ikään kuin näkymään ensiksi valitun siveltimen kärjen jäljen sisällä. Suurimman osan ikkunan tilasta vievätkin erilaiset siveltimen kärjet.
Kärjet jotka ikkunassa näkyvät, on lisätty siveltimien esiasetuksiin, siksi sinulla ja minulla saattaa näkymä poiketa toisistaan. Valitsin itse kuvassa sinisellä kehystetyn noise-siveltimen (koko 300). Tulos saattaa olla pettymys eli mitään ihmeellistä ei tapahtunutkaan, joten tutkaillaan hieman asetuksia. Aloita ihan ylälaidasta. Siellä on viime artikkelista tuttu Tapa.
Se vaikuttaa hyvin paljon kuviosi näkyvyyteen, kuten sekoitustilat Tasojenkin kohdalla. Mikä on taas paras tapa riippuu hyvin paljon siveltimistäsi, toisille sopii toinen ja toisille toinen. Kokeile!
Itse etsin piirtämiseen ja sarjakuvien tussaamiseen sopivia asetuksia, jolloin molemmat kärjet yleensä aika peittäviä ja sopivin sekoitustapa niille Kertova.
Mutta käyttämällä esim kuvakärkiä tmv läpikuultavia siveltimiä lähtökohtana, toimivat kaikki sekoitustavat mukavasti. Alla yhdistetty lehtikuvio siveltimeen röpelöinen hiilisivelllin:
Koko kohdassa pääset säätämään kärjen kokoa ja huom, tämä koskee siis toista sivellinkärkeä, ei sitä josta lähdettiin liikkeelle.
Välistys määrittää kuinka kaukana liitettävän siveltimen jälkien etäisyys on toisistaan. Isompi luku=kauempana toisistaan. Hajontakin on tuttu aiemmista osista, eli kuinka kauas toisistaan jäljet leviävät. Jos ”Molemmat akselit” -asetus on valittu, siveltimen jäljet jakautuvat säteittäin osoittimen keskipisteestä. Määrän avulla voit lisätä kakkossiveltimen jälkien määrää ekan siveltimen sisällä.
Kun olet saanut hienon siveltimen luotua, kannattaa se tietysti tallentaa. Ikkunan alaosassa on pieni taittunut paperipala-kuvake ”Luo uusi sivellin”, napsauta sitä, anna nimi siveltimellesi ja löydät sen Siveltimen työkalu-asetusriviltä nykyisen sivellinsettisi lopusta. (Siveltimien teosta ja hallinnasta ja tallennuksesta lisää tässä artikkelissa).