Onko työskentely Photoshopissa hidasta? Tapahtuvatko asiat viiveellä, tökkiikö? Ratkaisu saattaa löytyä kun tarkistat, että artikkelissa käydyt kohdat ovat omassa ohjelmassasi kunnossa ja eri asetukset sopivat sinun tapaasi työskennellä.
Avaa Photoshop ja valitse Muokkaa-valikosta kohta Oletusasetukset
Muistin käyttö -osiosta näkee, kuinka paljon keskus-, eli RAM-muistia Photoshopin käytettävissä on. Photoshop käyttää oletuksena 70% muistista.
Voit varata Photoshopille enemmän/vähemmän muistia muuttamalla Anna Photoshopin käyttää –numeroarvoa tai vetämällä liukusäätimestä. Muutokset sa käyttöön käynnistämällä Photoshopin uudelleen.
Kun haluat löytää parhaan mahdollisen säädön, muuta lukua 5 % välein ja tarkkaile Tehokkuuden ilmaisinta. (Löytyy ohjelmaikkunan alalidasta. Valitse kyseisen kohdan valikosta, nuolen kautta oikealla, Tehokkuus) Jos arvo on alle 100 %, Photoshop on käyttänyt kaiken saatavilla olevan muistin ja käyttää työlevyä, mikä tietty hidastaa suorituskykyä.
Jos saat ”Muisti ei riitä” -virheilmoituksia Photoshopissa, kasvata varausta. Jos käytössäsi ei ole samanaikaisesti muita ohjelmia, voit hyvin asettaa muistin varaukseksi täydet 100 %.
Työlevyllä haetaan PS:ssa asemaa tai osiota, jossa on vapaata tilaa. Oletuksena Photoshop käyttää ensisijaisena työlevynään sitä levyasemaa, johon käyttöjärjestelmäkin on asennettu ja se ei aina ole paras vaihtoehto.
Määritä työlevy levyyn, jossa on paljon vapaata tilaa ja joka on nopea. Jos kiintolevyasemia on enemmän kuin yksi voit määrittää useita levyjä. Aseta isoin/tyhjin ja nopein levy ylimmäksi ja muut sen alle. Parhaan tuloksen saat, kun työlevyt sijaitsevat eri asemassa kuin työstettävät tiedostot. Muista myös huolehtia asemien eheytyksestä.
Asetukset löytyvät kohdasta: Muokkaa/Oletusasetukset/Työlevyt. Muuta järjestystä napsauttamalla nuolinäppäimiä. Käynnistä PS uudelleen.
Vinkki: Jos Photoshop ei jonain päivänä käynnisty työlevyn täyttymisen vuoksi, ota käyttöön (jos pystyt) uusi työlevy pitämällä käynnistyksessä Ctrl- ja Alt-näppäimiä painettuina.
Photoshop käyttää kuvavälimuistia nopeuttamaan isojen, paljon pikseleitä sisältävien kuvien päivittämistä. Voit määrittää maksimissaan kahdeksan tasoa välimuistiin tallennetuille tiedostoille. Välimuistitason nostaminen parantaa Photoshopin vasteaikaa eli aikaa, joka kestää ennen kuin komentoon reagoidaan työskentelyn aikana, mutta vastaavasti kuvan lataaminen saattaa kestää pidempään.
Asetuksissa on kolme välimuistin esimääritystä. Suuremmat ruudut nopeuttavat vaativampia toimintoja. Pienemmät jutut, kuten siveltimenvedot, toimivat paremmin pienemmillä ruuduilla.
Voit myös vaihtoehtoisesti määrittää välimuistitasot manuaalisesti (oletusarvo on 4) työskentelytapojasi vastaaviksi, eli sen mukaan minkäkokoisia tiedostoja käsittelet.
Huom: Jos arvoksi asetetaan yksi, poistetaan kuvavälimuisti käytöstä. Et saa priima tuloksia joillakin Photoshopin ominaisuuksilla.
Voit säästää sekä työlevytilaa, että parantaa suorituskykyä vähentämällä Photoshopin Historiapaneeliin tallentamien tilojen määrää.
Säästettävä tila riippuu tehdystä toiminnosta. Esimerkiksi pieni siveltimenveto kuluttaa vähän tilaa. Suotimen käyttö koko kuvaan taas käyttää paljon tilaa.
Photoshop voi tallentaa jopa 1 000 historiatilaa. Oletus on 20. Pienennä lukua siirtymällä Suorituskyvyn oletusasetukset ikkunan Historia ja välimuisti/Historiatilat.
Grafiikkasuodattimen kiihdytys nopeuttaa näytön uudelleenpiirtoja. Paras tapa optimoida sen toiminta on pitää sen ohjain päivitettynä. Lisätietoja grafiikkasuorittimesta ja Photoshopista.
OpenCL:n (löytyy napsauttamalla Lisäasetukset-painiketta), eli tekniikan, jolla sovellukset voivat käyttää grafiikkasuoritinta, käyttäminen parantaa suorituskykyä, jos käytät toimintoja Videopanoraama ja Sumennusgalleria.
Tästä jatketaan seuraavassa osassa, mutta toivottavasti jo näistä optimoinneista oli hyötyä!