Puhekuplien teko osa 2 CSP

Tasojen käyttö väritykseen Krita
2015/03/01
Valintatyökalut Krita
2015/03/05
Näytä kaikki

Puhekuplien teko osa 2 CSP

Puhekupla osion ekassa osassa tehtiin kuplia materiaalikirjaston avulla. Tässä osassa etsitään sopivia fontteja ja luodaan oma tekstityyli kuplissa käytettäväksi.

Fontti

Aivan ensimmäiseksi kannattaa tietysti miettiä mitä tekstitykseltä haluaa ja etsiä sopiva fontti. Fontin tulisi olla luettava ja sopia sarjakuvasi tyyliin. Ilmaiset eivät aina vakuuta laadullaan varsinkaan jos painoon asti mennään, joten suhtaudu niihin pienellä varauksella. Iso kokoelma ”Cartoon” ja  “Comic” tägättyjä fontteja löytyy DaFontista. Vain lisenssillä ”100% Free” merkatut ovat myös kaupalliseen käyttöön. Free for personal use= ilmainen henkilökohtaiseen käyttöön. Myös ilmaisia, mutta parempi laatuisia fontteja löytyy joitakin FontSquirrelista.

Ruotsalainen Johan Brandstedt antaa ilmaiseksi kaksi ääkköset sisältävää sarjakuvafonttia täällä. (Rehr ja Kverneland. Napsauta ”Hämta” sanaa)

Erityisesti sarjakuviin tarkoitettuja maksullisia fontteja tarjoaa ainakin Blambot. (Osa ilmaisia mutta rajoitetummilla merkistöillä ja vain ei-kaupalliseen käyttöön!) Minkä tahansa fontin valitsetkin, tarkista sen nimeä napsauttamalla, että merkistöstä löytyvät mm. ääkköset.

merkistö

Huomaa, että Blambotissa on erikseen erilaiset erikoistehoste-ja leipäteksti (“Dialoque”) fontit.

CSP:ssa on myös jonkinlainen bugi, joka leikkaa osasta (mm. ylempänä mainitusta Rehristä) fontteja yläosasta viipaleen pois. On erityisen huono juttu ääkkösten kannalta (kts. alin esimerkki):

bugi

Huom. Samainen bugi ei muuten ilmene ainakaan testatuilla fonteilla Maceissa.

Jos sopivaa fonttia ei valmiina löydy, jää vaihtoehdoiksi tehdä sellainen joko alusta asti itse tai oman käsialan perusteella. (Kirjoitan fontin teosta ja niihin tarkoitetuista ohjelmista joskus tulevaisuudessa erillisen artikkelin.)

Oma tekstityyli

Mutta takaisin Manga Studioon. Suosittelen muutaman oman tekstityylin tekemistä ja tallentamista aluksi. Ajattele tilannetta, jossa jonkin hahmon tekstin pitää olla erilaista kuin muiden: jos tyyli on tehty, ei tarvitse joka kerran erikseen säätää rivinväliä, mahdollista väriä, kokoa ym.

Valitse työkaluista tekstityökalu, iso A-kirjain. Tämä työkalu sisältää alityökaluja, joten sen painikkeen ulkoasu vaihtelee sen mukaan mikä on valittuna:

txtityökalu ulkoasu

Valitse sitten Sub Tool-paneelista ylin kohta Text. (Tilanteen paneelissa pitää olla samanlainen kuin alla olevassa kuvassa: molemmat Text-kohdat joissa A-kirjain sinisenä, eli valittuna). Avaa paneelin valikko (kuvassa punaisella ympyröity kohta) ja valitse käsky Create custom sub tool. Anna pikku ikkunassa nimi eli Name tyylille paina OK.

tyylinteko

Aukeavassa seuraavassa ikkunassa tee haluamasi muutokset. Tärkeimpinä Font, Size (koko) ja Line Height (rivin väli) jonka löydät valitsemalla ikkunassa vasemmasta reunasta Text-kohdan. Sieltä löydät myös värin! Napsauta ikkunan oikeassa alareunassa olevaa Register all settings to initial settings-painiketta kun valmis ja katso Sub Tool paneelia: tyylisi on siellä nyt alimpana:

tekstityyli

Siirry sitten heti Tool Property-paneeliin missä näkyvät nykyiset asetukset ja paina jakoavaimen kuvaa tyylisi nimen vieressä. Se lukitsee asetukset etkä voi pysyvästi vahingossa muuttaa niitä.

Kolmannessa osassa tehdään sitten hieman ”edistyneempiä” kuplia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Spam Blocking by WP-SpamShield

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.