Sarjakuvasivu ja ruudut Clip Studio Paint

Dokumentin luominen Krita
2015/02/01
Siveltimen luominen Photoshopissa
2015/02/05
Näytä kaikki

Sarjakuvasivu ja ruudut Clip Studio Paint

sarjakuvaruutu

Manga Studiossa eli CSP:ssa on monia ominaisuuksia, jotka tekevät siitä oivallisen sarjakuvien tekemiseen. Yksi niistä on helppous tehdä ruudut sarjakuvasivua varten. Tässä osassa homman perusteet, seuraavassa kirjoituksessa lisää.

Heti uutta sivua määritettäessä pääsee halutessaan valitsemaan pohjaksi sivun haluamallaan ruutujaolla, jos rastittaa File/New kkunassa Template/sivupohja kohdan:

sivupohja

Napsauttamalla sitten Template-sanan vieressä oikealla olevaa painiketta aukeaa ikkuna, jossa erilaisia sivupohjia, valitse niistä haluamasi.

sivupohjamalleja

Kun sen jälkeen katsot taso eli Layer-paneelia

tasot

huomaat, että jokainen ruutu sivulla on omalla tasollaan. (Jos tasot eivät ole tuttuja, lue lisää tästä) Näitä ruututasoja kutsutaan Frame foldereiksi, ruutukansioiksi. Jotta voit piirtää näihin ruutuihin, tulee sinun luoda tasoja haluamiesi ruutujen alle.

Valitse jokin taso, jolla ruutu napsauttamalla tasokuvaketta Layer-paneelissa. Muut ruudut peittyvät lilan suojamaskin alle ja valitsemasi ruutu jää ”normaaliksi”

valittu ruututaso

Napsauta tasopaneelin alalaidan New raster layer/uusi rasteritaso kuvaketta ja saat uuden tyhjän tason ruututason alapuolelle:

uusi taso

Voit tehdä kunkin ruudun alle niin monta tasoa kuin koet tarvitsevasi…rasteritason, vektoritason viivoille jne. Ruututasojen vasemmassa reunassa olevan nuolen kautta voit sulkea ruutu”kansion” eli piilottaa sen sisään kuuluvat tasot joille olet piirtänyt.

Jos haluat jakaa ruutuja myöhemmin osiin, valitse Figure-työkalu

ruututyökalu

sen asetuksissa Sub tool välilehdellä (punainen ympyrä)

asetukset

valitse yläreunasta Frame border ja sitten alempaa joko Divide frame folder, jos haluat jakaa ruutukansion siten, että uusi osa tulee omaan kansioonsa ja toinen osa jää alkuperäiseen kansioon

uusi kansio

tai Divide frame border jolloin nykyinen ruutukansio jaetaan ja uusi osa jää vanhan kanssa kimppaan

ruutujako

Piirtämisen kannalta asialla ei sinänsä ole merkitystä, CSP huomioi kyllä välipalkin molemmissa tapauksissa, eli se on suojattu, kuten kaikki mikä on maskin peitossa

välipalkki

mutta jos haluat edelleen muokata uutta ruutua, esimerkiksi kääntää sitä eikä toista ollenkaan, kannattaa ehkä laittaa se omaan kansioon, eikä vain jakaa ruutua.

Kun olet päättänyt tavan, vie kursori ruutuun, paina hiiren painike alas ja vedä haluamaasi suuntaan. Päästä irti kun tulet toiseen laitaan. Jos välin pitää tulla suoraan, pidä Vaihto-näppäin alhaalla kun vedät.

Ruutujen välin voi asettaa haluamakseen ennen sellaisen tekoa, mutta se onnistuu jälkeenkinpäin. Valitse Operation-työkalu

muutostyökalu

ja napsauta haluamaasi ruutukansiota. Valitsemasi ruudun ympärille, tässä tapauksessa molempien ruutujen, ilmestyvät muuntokahvat. Voit niistä vetää ruutuja kauemmaksi toisistaan. Zoomaa lähemmäksi että näet mitä teet.

muuntokahvat

Aivan pieniin pisteisiin (kts kulmia) tarttumalla voit muuttaa ruudun muotoa, esim vinottaa sitä ja yläosassa olevan pallon avulla pystyt kääntämään ruutuasi. Vinkkinä vielä että jos käytät näitä sivupohjia ruutujakoon, kannattaa asettaa kullekin ruudulle yksi Fill eli täyttötaso  (ohje täällä) jos aiot esim kääntää ruutuja menemään osittain toistensa päälle, kuten alla:

täyttötaso

Ruudut ovat kansioissaan oletuksena läpinäkyviä, niillä ei ole täyttöä, joten ylimenevissä osissa risteävät silloin myös reunat jollet aseta jotain täyttöä.

Seuraavassa osassa lisää mm. ruudun reunan muodosta, viivan ulkoasusta ja ruutujaon teosta alusta asti itse.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Spam Blocking by WP-SpamShield

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.