Tarvitset sitten vektorigrafiikkaa pienimuotoisten kuvitusten tai webgrafiikan tekoon, kannattaa tutustua uuteen tulokkaaseen Vectriin. Voit tehdä sekä hyvälaatuisena tulostuvaa printtigrafiikkaa tai kevyttä tavaraa nettisivuillesi!
Vectr on nyt ja aina ilmainen ja voit ladata (download) sen koneellesi, tai käyttää verkkoversiota(online). Ja käytitpä ohjelmaa verkossa tai koneellasi tai molemmissa, pysyvät tiedostosi aina synkassa.
Joudut ensimmäisellä kerralla rekisteröitymään jos haluat luoda tilin (”Sign up” alaidassa), tai kirjautumaan sisään Some-tunnuksillasi:
Kirjautumisen jälkeen aukeaa tila, jossa myöhemmin näet kaikki luomasi työt. Niiden poistaminen ei vielä mahdollista, mutta toiminto tulossa, kts twiitti alempana sivulla. Uuden tiedoston saat aluille yläosassa näkyvästä New File/Uusi tiedosto painikkeesta.
Tiedosto ilmestyy ikkunaan, vie kursori sen ylle ja napsauta kun näyttöön ilmestyy kynän kuvake.
Pääset vihdoin piirustustilaan. Huolehdi ensimmäiseksi julkaisun koosta. Oikealla alhaalla on kohta ”Page settings”, missä voit Size-valikosta valita esiasetuksen tai syöttää omat mitat sen vasemmalla oleviin ruutuihin.
Itse piirtäminen on aika suoraviivaista; vasemmalla olevista työkaluista (pahoittelut kuvasta, mun selaimella ei ihan asettunut kaikki kohdalleen…) löytyvät perusmuodot (suorakulmio, ellipsi, pyöreäkulmainen suorakulmio) ja niiden alla kynätyökalu, joka ei ainakaan SurfaceProlla tehnyt kuin kulmikasta viivaa. Sen alapuolella tekstityökalu ja toisiksi alimpana pilvikuvake, jonka avulla ohjelmaan voi tuoda kuvia koneeltaan.
Lisäys 14.12: Vectr twiittasi, että vierityspalkki korjataan:
@kerppu Delete design function’ll be ready for the next release in about 1.5 weeks! We’ve fixed the scrollbar issue too sorry bout that 😉
— Vectr Labs (@vectrlabs) 14. joulukuuta 2015
Alimpana olevien pisteiden kautta aukeaa ikkuna, jossa lisää muotoja:
Tehtyjen muotojen ominaisuuksia voi muuttaa kun pitää muodon valittuna ja käyttää oikeaan laitaan ilmestyviä työkaluja ja valikkoja. Värit (Background/tausta ja Border/reuna), Shadow/varjo ja sisäinen varjo eli Inset shadow. Alimpana Opacity, jolla säätelet läpinäkyvyyttä:
Jos valitset useampia objekteja, voit käyttää niihin muista vektoriohjelmista tuttuja komentoja Lisää, Vähennä, Päällekkäinen, Ohita limittäiset. (Kuvassa vasemmalla ylhäällä olevat neljä painiketta). Pilvi on tehty tekemällä kolme osittain päällekkäistä ellipsiä, valitsemalla ne ja painamalla Lisää-painiketta. keskellä olevasta tummasta osiosta voit käännellä objektia ja oikealla olevasta kohdasta vaihtaa limittäin/päällekkäin olevien objektien järjestystä.
Jos haluat luoda samaan tiedostoon useampia sivuja, huolehdi ettei mikään objekti ole valittuna ja napsauta sitten oikeassa reunassa Pages/sivut kohdan vieressä olevaa plussaa. Huomaa myös tässä kohtaa mahdollisuus vaihtaa mittayksikköä pikseleistä (px) joksikin muuksi.
Kun olet valmis, voit joko ladata tai tulostaa työsi. (Erillistä tallennusta ei tarvitse tehdä, kaikki tallentuu automaattisesti.) Paina vasemmalla työkalujen yläosassa olevaa sivun kuvaketta ja tee haluamasilaiset asetukset. Jos esim haluat jatkaa työn työstämistä Illustratorissa, valitse muodoksi .svg ja lataa (Download) työsi ja avaa Illustratorissa. Muut tiedostomuoto vaihtoehdot ovat JPG ja PNG. Voit myös tulostaa suoraan tästä valitsemalla Print.
Kuva avattuna Illustratoriin ja valinta tehty Suoravalintatyökalulla. Täysin kelpoa vektorigrafiikkaa 🙂
Vectr on uusi ohjelma ja sitä parannellaan jatkuvasti. Kannattaa pitää silmällä!