XP-Pen Artist 16: piirtäminen eri ohjelmissa osa1

xp-pen artist 16 piirtonäyttö
XP-Pen Artist 16 piirtonäyttö
2017/06/16
Graffa suomi uutiskirje
Tilaa Graffa uutiskirje
2017/08/10
Näytä kaikki

XP-Pen Artist 16: piirtäminen eri ohjelmissa osa1

artist_xp-pen_piirtonäyttö

Kuten tämän piirtonäytön yleisarvostelussa kirjoitin, on tuntuma yleisesti ottaen todella mainio: paineentunnistus ja herkkyys oikein hyvät. Mutta onko Macin ja PC:n välillä eroja? Entä eri ohjelmien? Lyhyt vastaus: on. Pitempi vastaus alla ohjelma kerrallaan. Kaikista ohjelmista ja käyttiksistä uusin versio, paitsi Corel Painterista joka 11. Lue myös toinen osa, jossa käyn ”pienemmät” ohjelmat läpi ja muut esiintulleet asiat.

Photoshop

Photarissa piirtely oli tosi hyvän tuntuista molemmissa käyttiksissä, Windowsin puolella himpun verran parempi paineentunnistus kuin Macilla, missä herkemmin vaalemmista keskisävyihin siirryttäessä tuli selvä kynnys jollei ollut tarkka vetojen kanssa. Keskisävyt ovat kuitenkin selkeästi tämän laitteen heikoin lenkki käyttikseen katsomatta, kuten yleisarvostelussakin kirjoitin. Katso esim alla olevassa kuvassa Belgian comicsin alla olevia viivoja ja siirtymää ohuesta paksumpaan viivaan.

Pidän siitä, että mm. Kyle Websterin huolella rakentamista siveltimistä saa esiin hienovaraisia yksityiskohtia sillä Artist toimii niin hyvin varsinkin vaaleammassa päässä sävyaluetta. Tussisiveltimillä viivojen päät onnistuvat hyvin ilman kengännauhaefektiä.

Isoilla vesiväri- ja muilla vastaavilla siveltimillä jonkin verran lagia PC puolella, mihin varmasti vaikuttaa myös pöytäkoneeni ikä ja rauta.

Normaalissa kuvankäsittelyssäkin Artist pelaa hyvin. Maskeja ja valintoja on erityisen kiva tehdä.

photoshop kuvankäsittely maski

Illustrator

En saanut paineentunnistusta toimimaan ollenkaan Macilla (paitsi Wacomin Art Brushien kanssa), vika varmasti Artistin ajurissa, toivotaan että asia korjataan tulevaisuudessa.Lisäys 13.12.2017: Ihana uutinen! Tämäkin ongelma on XP-Penin laitteilla ratkaistavissa. Ohje miten käyttämällä yhdessä Wacomin ajuria, saat myös Macilla paineet kaikkiin siveltimiin.

Omia siveltimiä tehdessä Art-ja Calligraphy siveltimissä Pressure-kohta poissa pelistä, eli sitä ei voinut edes valita. Mutta Windows puolella onnistuu, eli toimi moitteettomasti! Muutenkin työskentely ankkuripisteiden ja suuntakahvojen kanssa helppoa ja tarkkaa, ei ongelmia, ei moitittavaa.

  1. Ovaalista tehty paineentunnistava Artbrush sivellin.
  2. Illustratorin oma
  3. Illustratorin oma
  4. A: Perus-sivellin ilman paineentunnistusta ja sama sivellin B: paine asetettu koolle

illustrator xp-pen

Painter

Ensimmäinen reaktio oli pettymys, jälki ei ollut yhtä hyvää kuin odotin. En saanut haluamiani herkempiä sävyjä esiin (kts Flattened pencil ylh oikealla) ja keskisävyt puutteellisia, eli paineentunnistus ei paras mahdollinen. Luulen, että asiaan vaikuttaa paljon ohjelmaversioni ikä: Painter 11 on vuodelta 2009. Eli tähän kohtaan arvostelua kannattaa suhtautua pienellä varauksella. Kokeilin tosin laitetta myös Painterin kevyellä Essentials 5 versiolla, mutta ei sekään mitenkään häikäissyt, vaikka hieman paremman tuntuinen olikin.

painter

Tämän artikkelin perässä toinen osa, jossa kokeillaan mm. Krita ja Clip Studio Paint plus käydään läpi muut esiin tulleet huomiot laitteesta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Spam Blocking by WP-SpamShield

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.