XP-Pen Artist 16 piirtonäyttö

suotimet-muu
Photoshop suotimet joita ei käytetä koska ei osata: HSB/HSL
2017/06/06
artist_xp-pen_piirtonäyttö
XP-Pen Artist 16: piirtäminen eri ohjelmissa osa1
2017/08/06
Näytä kaikki

XP-Pen Artist 16 piirtonäyttö

xp-pen artist 16 piirtonäyttö

Olen aina haaveillut piirtonäytöstä, siitä asti kun ensimmäiset Wacomin Cintiqit tulivat markkinoille. Vaan se hinta! (esimerkiksi suosikkini, Cintiq 22HD noin 1900€) Eräänlaisena kompromissina ostin Surface Pro 3:n kohta kolme vuotta sitten ja se on toiminut pääasiallisena alustana kaikelle digipiirtämiselle sen jälkeen. (Illustratoria lukuunottamatta, sen kanssa toimii yhä parhaiten piirtopöytä ja pöytäkone/läppäri.) Mutta SP on pieni, vain 12” ja vaikka olenkin laitteeseen erittäin tyytyväinen, ei paineentunnistus ole ihan priimaa esim lyijykynä tai vesivärijälkeä tavoitellessa. (Tätä tosin korjaa SP4 tai Surface Studio ja niiden kanssa yhteensopiva uusi Surface-kynä, jonka tuntuma selvästi parempi!)

Koko ajan olen pitänyt silmällä muiden valmistajien (UC-Logic, Bosto, Huion, Monoprice, Ugee, Yiynova) tarjontaa ja lukenut taiteilijoiden ja kuvittajien kokemuksia niistä. Mitään varauksettoman hienoa ei ole vielä tullut vastaan, vaikkakin esim Yiynova ja etenkin hieman korkeammassa hintaluokassa painiva Artisul on saanut ihan ok arvosteluja. Toisaalta osaa puutteista voi ja pitää katsoa sormien läpi, koska muiden valmistajien näyttöjen hinnat yleensä noin kolmasosan Wacomin tuotteista.

Yksi parhaista, ellei paras?

Muutama kuukausi sitten huomasin uuden tulokkaan markkinoilla, japanilaisen XP-Penin ja sen laitteiden saamat todella hyvät arvostelut: “One of the best, if not the best Wacom alternatives I’ve ever usedBrad Colbrow kehuu.

Kiinnostuin varsinkin Artist 16 piirtonäytöstä koon (15,6”) ja hinnan puolesta: Englannin Amazonista sen saa 456 eurolla. (Vertailun vuoksi Wacomin melkein kolme tuumaa pienempi näyttö maksaa reilut 800 euroa).Päivitys 2.12.2017: Uusi paranneltu Artist malli (Artist 15.6) tulee ensi viikolla ennakkomyyntiin. Mukana uusittu kynäkin. Plus tiedoksi käyttäjille, jotka asentaneet Win 10 fall creators päivityksen 1709, Xp-pen julkaissut beta-ajurin, jolla voi kokeilla ratkaista mahdollisia ongelmia. Päivitys 8.2.2018: Artist mallista toinen uusi versio, Artist Pro, jolla bonuksena kyky esittää 92% AdobeRGB väreistä.

XP-Pen lähetti ystävällisesti kesäkuun alussa yhden Artist 16 näytön arvosteltavakseni. Näytöstä on useita ns unboxing kirjoituksia ja videoita, joten alla vain kuvat paketista itse näytön lisäksi löytyvistä tarvikkeista.

manuaali_cd_yms

Vähemmän juttuja löytyy piirtämisestä laitteella, joten keskityn itse niihin. Tämä artikkeli on eräänlainen yleiskatsaus, tästä linkistä juttu, jossa vertailut piirtojäljestä, sivellintestejä ja tuntumat eri ohjelmissa. Testaan näytön huolella mm. Photoshopilla, Illustratorilla, ClipStudiolla ja Kritalla.

Manuaalin asennusohjeineen (ajurit löytyy sekä Win, että MacOS ympäristöön) saat ladattua suomeksi PDF-muodossa (1,7 Mt) tästä: Artist 16 ohjekirja. Suomennos meitsin ja otan mielelläni vastaan palautetta, jos löytyy virheitä tai muuta huomautettavaa, kiitos!

Näytön ominaisuudet

Itse näyttö on fyysisiltä mitoiltaan 40.5 x 25.5 x 3.3cm (ilman jalustaa), aktiivisen alueen ollessa 34.4 x 19.3 cm. Paino hitusen alle 2 kiloa, joten laitetta on tosi mukava pitää sylissäkin. Se ei ole huonolaatuisen oloinen tai näköinen, vaikkei tietenkään materiaaliensa ja valmistuksen osalta yllä esim Wacomin näyttöjen tai Surface Studion tasolle.

Kun on tottunut Macien ja Surfacen todella teräviin näyttöihin, on Artistin 1920 x 1080 resoluutioinen IPS-näyttö hieman “tuhnuisemman” oloinen kun sen ekan kerran avaa (ja varsinkin näytönsuojan kanssa), mutta siihen tottuu nopeasti. Kuvassa keskellä kaistale, missä ei suojaa ja suojan kanssa oikealla:

artist pikselit näytönsuoja

Valmistajan omien (Spyder5 Elitellä) mittauksien mukaan näyttö tavoittaa 97% sRGB ja 74% AdobeRGB väreistä. Ei hassumpaa.

PC-koneelle asennettaessa värit ovat varsin hyvät suoraan laatikosta, mutta Macin kanssa ne ovat täysin pielessä: todella pahasti puna/oranssisävyiset. Alla XP-Pen oikealla ennen kalibrointia (vrt vasemmalla olevaan Maciin):

näyttö_ilman_kalibrointia

Kalibroinnin jälkeen:

kalibroitu_näyttö

Vinkki Mac käyttäjille, jotka mahdollisesti hommaavat laitteen, eikä ole kalibrointilaitetta: liity Facebookin XP-Pen ryhmään ja lataa Perla Márquezin tekemä valmis .icc-profiili.

väriprofiiliArt16

Jos asennat mukana tulevan näytönsuojuksen, huomioi, että se vaikuttaa himmentävästi sävyihin. (Omani oli jo valmiiksi asennettu, ja jos tämä on nykyisin tehtaan tapana, etkä tykkää siitä, saa sen helposti kuorittua poiskin). Suosittelen suojusta silti: tuntuma piirtäessä on kivan rouhea, tai kuten amerikkalaiset sanovat: saat “hammasta” ja paperille piirtämisen tunnetta. Eikä myöskään ole kiusana nitinää, jota kuuluu hieman ilman suojusta. Suoja kuluttaa kynän teriä paljon: vaikka olen kevytkätinen, huomasi kulumisen terästä jo jokusen tunnin piirtelyn jälkeen. (Mistä uusi suoja?)

Laitetta sylissä pitäessä häiritsi ainostaan oikeassa reunassa olevien painikkeiden sijoittelu, useamman kerran tullut vahingossa painettua Käynnistys-painiketta ja sammutettua näyttö. Painikkeen parempi paikka olisi vaikka vasemmassa yläreunassa, kuten Surfacessa. Vasemman reunan pikapainikkeet (zoomailuun, siveltimen koon muuttamiseen ym.) eivät kaikki toimi suomalaisen näppäimistön kanssa. Johtojen sijoittelusta vasempaan reunaan sen sijaan pisteet, eivät ole tiellä jos laite on pöydällä ja säätelet jalustan kallistuksia.

Surfacella olen myös tottunut kosketuseleiden käyttöön, saisipa tästäkin näytöstä kosketusnäytöllistä versiota!

Kynässä on vielä toivomisen varaa

Systeemin heikoin lenkki on mielestäni kynä. Se on hieman kömpelön oloinen, varsinkin terän osalta. Ulkoisesti kynä muistuttaa Wacomin vastaava, mutta on isompi ja vaikka säilytystelineen sisältä löytyy varateriä, ovat ne kaikki samanlaisia. Vasemmalla XP-Penin terät ja oikealla Wacomin:

kynätelineet

Kyniä tulee peräti kaksi ja ne ovat ladattavia (mukana USB-laturi). Yhdellä latauksella pitäisi kuitenkin pärjätä 100 tuntia, lupaa valmistaja. Luin jostain, että Huionin ja Yiyinovan kynät käyvät myös tälle laitteelle, mutta onko niiden laatu yhtään parempi, en tiedä. Toiveena olisikin, vaikka lisämaksusta, kynä erilaisilla terillä.

Toinen totuttelua vaativa asia oli parallaksiefekti, jota SP:ssa ei ole juuri ollenkaan. Wacomin näytöissä aivan uusimpia Pro-malleja lukuunottamatta jonkun verran ja tässä vielä vähän enemmän. Ajurin asetuksissa voi tehdä kalibroinnin (Windowsissa yhdeksän pisteen ja Macilla neljän) joka auttaa asiassa huomattavan paljon ja yllättävän nopeasti siihen myös tottuu. Samoin myös mitä kohtisuorempaan ylhäältä (versus sivusta) piirrät näytön yllä, sen vähemmän efekti näkyy.

Ja muuten:  jos tulee piirtopöytää ikävä, niin kytke Artist koneeseen ainoastaan USB:llä. (Ei virtapiuhaa, eikä HDMI) ja voila, piirtopöytäversio käytössä 🙂

pistekalibrointi

Olin siis hieman skeptinen kun tartuin kynään. Mutta työskentely on erittäin hyvän ja tarkan tuntuista! Paineentunnistustasoja on 2048 ja ajurin asetuksissa voit säätää painetta itsellesi sopivaksi, samoin kuin erikseen joissakin ohjelmissa, kuten ClipStudioPaintissa.

Kynä on responsiivinen ja paineentunnistus on selvästi parempi kuin Surface 3:ssa, missä huomaan nyt selvästi, kun on vertailukohta kotona, että herkimmät vedot antavat toivomisen varaa. Saan XP-Penillä aikaiseksi pitkälti juurikin sellaista jälkeä kuin tarvitsen ja tahdon:

kuvitusta_xppen

Surface on siirtynyt reppuun työmatkalaitteeksi, ja Artistilla teen kaiken muun. Minkäänlaista lagia, eli viivettä vedon ja jäljen välillä ei ole myöskään ilmennyt. En missään nimessä itse hommaisi enää esim niin kallista piirtopöytää kuin Wacomin Intuous (400€), kun viisikymppiä lisäämällä saa tämän tasoisen piirtonäytön.

Ammatikseen kuvituksia tai digitaidetta tekevälle ihmiselle, jolla on varaa, suosittelen tietysti Wacomia, mutta kaikkien muiden pro-harrastajia myöten kannattaa vakavasti harkita tätä näyttöä, sillä jos tällä ei saa siistiä jälkeä aikaiseksi, on vika tekijässä, ei laitteessa. 🙂

XP-Pen myy myös pienempää ja isompaa piirtonäyttöä, ja piirtopöytiä, jos 16-tuumainen ei sovi omiin tarpeisiisi.

Yhteenveto

Hyvää:

  • Kynän paineentunnistus ja tarkkuus erittäin hyvä

  • Edullinen hinta

  • Näppärä koko: voi pitää sylissä ja silti tarpeeksi iso monenlaisiin hommiin

Huonoa:

  • Vain yhdenlaisia, hieman “kömpelöitä” kynänkärkiä

  • Ajuriohjelma säätöineen aika karu (mutta näitähän aina päivitetään)

  • Parallaksi-ilmiö

  • Macilla värit vinkasallaan (kalibroitava)

12 Comments

  1. Maria sanoo:

    Hei, olen menossa Krita -kurssille, suositteletko edelleen Xp pen artist 16 näyttöä? Sitä ei taida saada kivijalkamyymälästä… ?

    • Moi ja anteeksi viivästynyt vastaus. Kyll, se on yhä suositeltava hankinta. Sitä ei myydä Suomessa missään eli tilaus kannattaa tehdä esim Saksan Amazonista. Joulun alla usein hyvässä alessa jos jaksat odottaa ja kyttäillä.🙂 Ja ihan mielenkiinnosta: missä järkätään Krita kurssia?

  2. M sanoo:

    Kiitti vastauksesta, pitääpä testailla eri vaihtoehtoja ja jos vanha käyttämätön trust pelittäisi. Koulutus on kuvisopettajille.

  3. Mummeli sanoo:

    Hei, kiinnostava artikkeli. Entäpä jos kädessä on vapinaa – auttavatko säädöt?

    • Hei mummeli. Tässä vaikuttaa enemmän käytetty ohjelma kuin itse laite. Esim ClipStudioPaint ja Photoshop ohjelmissa on ominaisuutena ns viivan vakautus, jonka voimakkuutta voi säätää. Se auttaa paljon vaikka käsi vapiseekin.

  4. Mummeli sanoo:

    Kiitos vastauksesta, Täytyypä miettiä , vieläkö opettelisi tuommosen joskus.

  5. ritplatta sanoo:

    Kokeilin tuota XP-Pen Artist 16 Pro : https://www.xp-pen.com/product/61.html piirtonäyttö , Itse käytän sitä päivittäin töissä (hiirtä ei edes koko toimistossa ole). erityisesti Photoshop työssä en voisi enää olla ilman. Useita ohjelmoitavia painikkeita nopeisiin haluttuihin toimintoihin, kuten tarkkuuspiirtäminen, zoom, step back, tai mitä katsot tarpeelliseksi. Osoittimena toimii kaikkien ohjelmien kanssa, fotari luonnollisesti tukee noita kaikkia edistyneempiä ominaisuuksia kuten painetunnistus .

  6. PV sanoo:

    Hei! Löysin tämän jo muutamia vuosia vanhan artikkelisi hiljattain. Kaipaan ehkä jotain laitetta, jolla voi tehdä muistiinpanoja esim. karttojen päälle (esim. PDF- tai kuvatiedostot) mutta myös käsivaraisten muistiinpanojen tekemiseen, jotka sitten jäisivät digimuotoon.
    Eikö tämä laite ole ikään kuin PC:n tai Macin 2-näyttö? Tai näytön laajennus? Eli samaan tapaan kuin 2-monitori tietokoneessa?
    Aiemmin törmäsin Huionin laitteisiin. Heilläkin on edullisia malleja, verrattuna esim. Wacomiin. Lisäksi heillä on digimuistikirja, joka ei tietysti kävisi ensimmäiseen kuvailemaani tarpeeseen.

    Minulla on Wacom Intuos 5 Touch piirtotabletti, jossa ei ole näyttöä. Koin todella hankalaksi sen, että laite tunnistaa kynän kärjen hyvin kaukaa, ehkä noin yhden sentin korkeudelta. Mielestäni se pitäisi olla 0 mm. 🙂 Eikä sitä ilmeisesti voi säätää. En tosin ole tsekannut mahdollisia päivityksiä pariin vuoteen. No, laite jäi ihan käyttämättä.
    Ehkä oleellisin kysymykseni liittyy tähän asiaan: miten kynän etäisyys tunnistetaan XP Penissä? Tunnistaako se sen ilmasta, vai vasta kun kynä koskettaa laitetta?

    Meiltä löytyy kyllä myös iPad ja Apple Pencil, jotka kyllä vastaisivat tarpeisiini. Ovat vaan perheen yhteistä omaisuutta, en oikein voi omia niitä. 🙂

    Ja kiitos artikkelista!

    • Moi,
      ”Eikö tämä laite ole ikään kuin PC:n tai Macin 2-näyttö? Tai näytön laajennus? Eli samaan tapaan kuin 2-monitori tietokoneessa?”
      Kyllä, idea on sama kuin kuvailemasi toinen näyttö. Tietokoneen kulloinenkin sisältö peilautuu piirtonäytölle. Ja kun kaikki toimii kuten pitää, ei kynää tunnisteta ennenkuin se koskettaa näytön pintaa, muutenhan piirtäminen olisi aika hankalaa ja tarkkuus kärsisi. Toimii siis kuten iPadissakin.
      Oletan että mm XP-Penin uudet mallit ovat myös kehittyneempiä ja kaikintavoin parempia kuin tämä artikkelissa esitetty.

      • PV sanoo:

        Hei, ja kiitos vastauksesta! Kysyisin vielä, onnistuuko zoomaukset luontevasti, koska laitteessa ei ole kosketusnäyttöä? Tekstistä ymmärsin, että sitä varten on painikkeet. Mutta onko niiden käyttö luontevaa esim. Photoshopissa?
        Ostohousut olivat jo oikestaan jalassa, mutta harmillisesti XP Penin Black Friday -tarjoukset taisivat päättyä ihan muutama tunti sitten… Samalla olen tässä miettinyt, onko iPad + Apple Pencil kuitenkin ihan riittävä ratkaisu, vaikkakaan sen liittäminen 2-näytöksi ei ole niin vaivatonta. Ohjelmia sitä varten kyllä on.

        • Joo muistelen että ne painikkeet sai ohjelmoitua miten halusi, eli oletan että zoomauskin onnistui niiden kautta.
          Kannattaa joulun aikoihin alkaa katselemaan tarjouksia esim Saksan Amazonista. Yleensä piirtonäytötkin olleet alessa.
          Ja kyllä, jos pieni näyttökoko ei haittaa niin iPad ajaa asiansa. Kerro ihmeessä sitten mihin päädyit ja miten sujuu!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Spam Blocking by WP-SpamShield

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.